Avantajele minore oferite de reducerile de impozite sunt umbrite de tăierile aplicate asigurărilor de sănătate și altor programe sociale, concluzia analizelor economice nonpartizane citate de New York Times fiind că proiectul de lege promovat de Donald Trump favorizează persoanele înstărite, potrivit hotnews.ro.

Milioane de americani cu venituri mici ar putea suferi pierderi financiare uriașe de pe urma megaproiectului de lege promovat de Trump și aprobat marți de republicani în Senatul SUA, o lege care rezervă cele mai mari beneficii pentru cei bogați, în timp ce amenință să le retragă celor mai nevoiași asigurarea de sănătate, cupoanele pentru alimente și alte ajutoare.

Pentru multe dintre aceste familii, pierderea sprijinului federal esențial ar putea anula orice avantaje pe care le-ar putea căpăta în urma unei reduceri ușoare a impozitelor, au afirmat experții.

Iar această realitate pare să submineze poziția legiuitorilor republicani și a președintelui Trump, care au insistat din nou săptămâna aceasta că legea va fi benefică pentru întreaga economie.

Pachetul de măsuri mai trebuie să obțină încă sprijinul Camerei Reprezentanților, care a adoptat o versiune diferită a proiectului de lege la sfârșitul lunii mai.

În ultimele zile, unii conservatori au sugerat că sunt nemulțumiți de proiectul de lege al Senatului și ar putea dori reducerea și mai drastică a cheltuielilor.

Proiectul de lege mai prevede zeci de miliarde de dolari pentru măsurile de combatere a imigrației propuse de Trump, finanțează o creștere a cheltuielilor militare și ar abroga multe dintre stimulentele pentru energia verde introduse de președintele democrat Joe Biden.

Scăderi de venituri pentru americanii săraci

Cele mai recente dovezi au apărut cu câteva ore înainte de apariția formei finale a legii, în urma dezbaterilor din Senat.

Studiind o versiune modificată a proiectului de lege, experții de la Budget Lab din Yale, un centru de cercetare nonpartizan, au concluzionat luni că acesta ar distribui beneficiile în mod disproporționat.

Americanii cu cele mai mici venituri și-ar vedea veniturile anuale scăzând în medie cu 2,3% în următorul deceniu, în timp ce cei din vârful piramidei ar beneficia de o creștere de aproximativ 2,3%, potrivit analizei, care ia în calcul salariile câștigate și beneficiile primite de la guvern.

În medie, acest lucru se traduce în pierderi de aproximativ 560 de dolari pentru cineva care declară venituri mici sau nule până în 2034 și în câștiguri de peste 118.000 de dolari pentru cineva care câștigă peste 3 milioane de dolari, se arată în raport.

Martha Gimbel, cofondatoarea Budget Lab, a descris proiectul Senatului ca fiind „extrem de regresivă”.

Disparitatea apare în mare parte din cauza faptului că republicanii intenționează să finanțeze reducerile fiscale prin tăierea programelor sociale pentru cei săraci, inclusiv Medicaid și cupoanele alimentare.

O victorie pentru toți americanii, spun republicanii

Proiectul reprezintă una dintre cele mai mai reduceri a sistemului federal de protecție socială din ultima generație.

Și oricum, economiile pe care le generează compensează doar o fracțiune din costul total al proiectului de lege, care se preconizează că va adăuga peste 3 trilioane de dolari la datoria federală până în 2034.

Republicanii au continuat să apere pachetul ca fiind o victorie pentru toți americanii.

Marți, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a descris proiectul de lege ca fiind „un acord pentru oamenii muncitori”, afirmând la Fox News că acesta va proteja Medicaid.

Odată ce legislația a fost adoptată, Stephen Miran, președintele Consiliului Economic al Casei Albe, a salutat-o ca fiind un lucru bun pentru creșterea economică.

12 milioane de americani ar putea rămâne fără asigurare medicală

Însă Biroul bugetar al Congresului, o instituție apolitică, a constatat anterior că aproape 12 milioane de americani ar putea rămâne fără asigurare medicală până în 2034 dacă proiectul ar deveni lege.

Democrații au ridicat în repetate rânduri aceste riscuri în cursul unei dezbateri maraton de trei zile înainte de adoptarea proiectului de lege, încercând să împiedice modificările aduse sistemului federal de protecție socială.

Dar republicanii au respins fiecare dintre aceste încercări, optând doar să protejeze anumite state de cele mai drastice reduceri pentru a câștiga sprijinul celor care se opuneau, inclusiv al senatoarei Lisa Murkowski, o republicană din Alaska.

„Cum poate un senator să se întoarcă acasă și să le spună alegătorilor: «Îmi pare rău, v-am luat asistența medicală pentru că am vrut să acord facilități fiscale miliardarilor»?”, a întrebat senatorul Chuck Schumer, democrat din New York, în timpul dezbaterii de luni.

Reduceri de impozite. Cine beneficiază mai mult?

Atât măsurile Camerei Reprezentanților, cât și cele ale Senatului ar menține o serie de reduceri fiscale pe care republicanii le-au adoptat în timpul primului mandat al lui Trump, în 2017.

În absența acestei prelungiri, mulți americani ar avea parte de o creștere a impozitelor anul viitor, o măsură pe care Casa Albă a descris-o ca fiind o calamitate economică.