Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, luni, că protestele care au izbucnit după arestarea primarului din Istanbul, Ekrem Imamoglu, s-au transformat într-o „mișcare a violenței” și susține că principalul partid din opoziție va fi tras la răspundere pentru cazurile de polițiști răniți și daune aduse proprietăților, relatează hotnews.ro.

Arestarea lui Ekrem Imamoglu, principalul rival politic al președintelui Erdogan, a declanșat cele mai mari proteste de stradă cu care s-a confruntat Turcia în mai bine de un deceniu. Imamoglu, demis între timp din funcția de primar al Istanbulului, neagă acuzațiile de corupție care îl vizează.

În ciuda interdicțiilor, manifestațiile au continuat duminică pentru a cincea seară consecutivă, cu participarea a sute de mii de persoane. Formațiunea lui Imamoglu, Partidul Republican al Poporului (CHP), i-a îndemnat pe cetățeni să continue să protesteze.

Mulțimii prezente în fața primăriei din Istanbul i s-a adresat și soția lui Imamoglu, Dilek Kaya Imamoglu. Ea susține că „nedreptatea” cu care se confruntă soțul său a „atins o coardă sensibilă a fiecărei conștiințe”.

Vorbind după o reuniune a cabinetului de la Ankara, Erdogan a spus despre cei din CHP că ar trebui să înceteze să îi mai „provoace” pe cetățeni, întrucât, susține președintele Turciei, „spectacolul” lor se va sfârși în cele din urmă și le va fi rușine pentru „răul” pe care l-au făcut țării.

Anterior, ministrul turc al afacerilor interne i-a acuzat pe protestatari că „terorizează” străzile și amenință securitatea națională. Ali Yerlikiaya a anunțat că în cele cinci zile de proteste au fost reținute 1.133 de persoane și au fost răniți 123 de ofițeri de poliție.

CHP susține că Ekrem Imamoglu se confruntă cu un dosar politic și nedemocratic. Guvernul lui Erdogan neagă aceste acuzații și susține că instanțele din Turcia sunt independente.