O navă spațială din era sovietică, destinată inițial să aterizeze pe Venus în anii ’70, este așteptată să intre în curând necontrolat în atmosfera Pământului, scrie știrileprotv.ro
Deocamdată este prea devreme să se știe unde ar putea cădea încărcătura de jumătate de tonă de metal sau cât din ea va supraviețui reintrării în atmosferă, potrivit experților care urmăresc deșeurile spațiale, citați de The Guardian.
Olandezul Marco Langbroek estimează că nava spațială eșuată va reintra în atmosferă în jurul datei de 10 mai. El preconizează că, dacă rămâne intactă, aceasta ar putea lovi solul cu o viteză de aproximativ 150 mph (242 km/h).
„Deși nu este lipsit de risc, nu ar trebui să fim prea îngrijorați”, a declarat Langbroek într-un e-mail.
Obiectul este relativ mic și, chiar dacă nu se descompune complet, „riscul este similar cu cel al unui meteorit care cade aleatoriu, eveniment care are loc de mai multe ori pe an. Ai un risc mai mare să fii lovit de fulger în timpul vieții tale”, a spus el.
Șansa ca nava spațială să lovească efectiv o persoană sau o structură este mică, a adăugat el. „Dar nu poate fi complet exclusă.”
Uniunea Sovietică a lansat nava spațială cunoscută sub numele de Kosmos 482 în 1972, una dintre mai multe misiuni spre Venus. Însă aceasta nu a reușit să părăsească orbita Pământului din cauza unei defecțiuni a rachetei.
Majoritatea componentelor au reintrat și au căzut pe Pământ în decurs de un deceniu. Totuși, Langbroek și alți experți cred că capsula de aterizare — un obiect sferic de aproximativ 1 metru în diametru — a orbitat Pământul într-o traiectorie foarte eliptică timp de 53 de ani, coborând treptat în altitudine.
Este destul de posibil ca nava, care cântărește peste 500 kg, să supraviețuiască reintrării. A fost construită pentru a rezista unei coborâri prin atmosfera densă de dioxid de carbon a planetei Venus, a explicat Langbroek de la Universitatea de Tehnologie Delft din Olanda.
Experții se îndoiesc că sistemul de parașute ar mai funcționa după atâția ani. De asemenea, scutul termic ar putea fi compromis după atât de mult timp petrecut pe orbită.