O masa uriasa de alge care s-au format in Oceanul Atlantic se indreapta spre coasta Floridei si alte zone litorale din Golful Mexic, amenintand sa depoziteze tone de plante urat mirositoare si potential periculoase pe plajele din regiune in plin sezon turistic, scrie CNN, potrivit digi24.ro.
Algele numite sargase apar deseori in Oceanul Atlantic, dar oamenii de stiinta au monitorizat acumulari masive incepand din 2011.
Masa de sargase de anul acesta ar putea fi cea mai mare din istoria masuratorilor – se intind pe mai bine de 8.000 de kilometri de pe coasta Africii si pana in Golful Mexic.
O intindere uriasa de alge se indreapta spre vest si va trece prin Caraibe si Golful Mexic in timpul verii. Algele sunt de asteptat sa ajunga pe plajele din Florida in jurul lunii iulie, potrivit doctorului Brian Lapointe, un cercetator al Institutului Oceanografic Harbour Branch de la Universitatea Atlantica din Florida.

Lapointe a spus ca sargasele au inceput sa se inmulteasca repede anul acesta si si-au dublat suprafata acoperita intre din decembrie pana in ianuarie. Masa „era mai mare in ianuarie decat a fost vreodata de cand aceasta noua regiune cu sargase a aparut in 2011”, a explicat Lapointe.
Un fenomen complet nou care ar putea avea consecinte catastrofale
„Acesta este un fenomen oceanografic complet nou care creaza o problema atat de mare – cu adevarat, o problema catastrofala – pentru turismul din regiunea Caraibiana, acolo unde se aduna in gramezi pe plaje pana la doi metri in adancime”, a adaugat Lapointe.
In Barbados, localnicii au fost nevoiti sa foloseasca „1.600 de basculante in fiecare zi pentru a curata plajele de aceste alge ca sa le pregateasca pentru turisti si relaxare pe plaje.”
Sargasa este un termen care inglobeaza peste 300 de specii de alge brune. Cu toate acestea, speciile Sargassum natans si Sargassum fluitans sunt cele mai raspandite in Oceanul Atlantic.
Algele aduc si beneficii atunci cand plutesc in deriva in largul oceanului. „Acest habitat plutitor furnizeaza hrana si protectie pentrupesti, mamifere, pasari marine, crabi si altele”, potrivit site-ului Sargassum Information Hub.

Problema apare atunci cand sargasele ajung pe plaje – nu doar ca se strang in gramezi care pot fi dificil de evitat fizic, dar emit si gaze care miros ca ouale stricate.
„Vin in cantitati atat de mari incat practic sug oxigenul din apa si creeaza asa-numite zone moarte”, a spus Lapointe.
Gazele emise de algele moarte sunt toxice
Sargasele pot fi periculoase pentru sanatatea oamenilor. Gazul care iese din algele putrezite – acidul sulfhidric – este toxic si poate cauza probleme de respiratie.
Algele contin si arsenic, ceea ce le face periculoase daca sunt consumate sau folosite ca fertilizatori. „Trebuie sa fii foarte atent cand vrei sa cureti plajele”, a avertizat Lapointe.
Cercetatorii cauta acum metode de a reduce impactul algelor asupra plajelor, cum ar fi scufundarea lor pe fundul oceanului sau recoltarea lor pentru a fi folosite in fabricarea unor produse comerciale precum sapunul.