La o masa chiar mai lunga decat cea de la intalnirea Putin - Macron, liderul de la Kremlin a discutat luni, separat, cu ministrii sai de externe si al apararii, Serghei Lavrov, respectiv Serghei Soigu, considerati doi dintre oamenii cei mai fieli ai regimului. Presedintele rus a stat imperial in capul mesei, flancat de steaguri, in timp ce interlocutorii au primit un scaun pe o parte a mesei, la o distanta de cativa metri buni de presedinte. Cei doi ministri venisera sa dea raportul si au primit doar raspunsuri laconice.

Discursul lui Serghei Lavrov, ca dialogul Rusia - Occident trebuie sa continue, a fost interpretat de multi ca un semn de pace. Dar Vladimir Putin a raspuns scurt: Bine! La fel i-a raspuns si lui Serghei Soigu. Iata:

Serghei Lavrov - ministrul de externe al Rusiei: Posibilitatile noastre nu sunt epuizate. Bineinteles, nu ar trebui sa continuam discutiile la nesfarsit, dar in acest moment sugerez sa fie continuate si intensificate.

Vladimir Putin: Bine.

Serghei Soigu - ministrul apararii din Rusia: Unele exercitii au fost terminate, altele sunt in curs de finalizare, dar mai sunt unele care trebuie facute, avand in vedere amploarea exercitiilor planificate si incepute, la instructiunile voastre, in decembrie.

Vladimir Putin: Bine. Multumesc mult.

Momentul a fost filmat cu o singura camera, evident, camera oficiala a Kremlinului, si fara niciun dubiu a fost regizat. 

Ecuatia meselor la Kremlin

Discutia despre semantica meselor de la Kremlin a inceput din momentul in care la Kremlin a fost primit presedintele Frantei, Emmanuel Macron. Atunci a fost remarcata lungimea neobisnuita a mesei albe la capatul careia au stat asezati cei doi lideri.

Interesant este ca inainte de Macron, aceeasi masa a fost folosita si pentru o intalnire, in ianuarie, cu presedintele Iranului, Ebrahim Raisi, care a venit pentru prima oara la Kremlin. Apoi, la inceputul lui februarie, in acelasi cadru l-a primit si pe premierul Ungariei, Viktor Orban, cu care Vladimir Putin are de ani de zile o relatie foarte buna.

Numai ca la intalnirile cu Raisi si Orban la masa au stat si doi traducatori, iar distanta foarte mare intre interlocutori nu a mai fost atat de evidenta. In schimb, la intalnirea cu Emmanuel Macron, cei doi au fost singuri la masa si traducerea s-a facut in casti, ceea ce a scos in evidenta departarea dintre ei si a dat nastere, de altfel, unui serii de glume si meme pe retelele sociale.

La cateva zile dupa primirea lui Emmanuel Macron la Kremlin, oaspetele lui Vladimir Putin a fost presedintele Kazahstanului, Kasim-Jomart Tokaev, pe care Moscova tocmai l-a ajutat, la inceputul anului, cu trupe, sa inabuse o revolta interna. De data aceasta, Kremlinul a dovedit ca are si mese mult mai mici, tot albe, dar de dimensiunea cu care suntem obisnuiti la astfel de intalniri intre liderii lumii. Iata imaginile cu celebrele - de-acum - mese ale Kremlinului si cateva dintre memele aparute dupa intalnirea lui Putin cu Macron:

Semnificatiile regiei de la Kremlin

Imaginile in care, la Kremlin, Vladimir Putin este infatisat stand la o masa lunga si la mare distanta de ministrul sau de externe, Serghei Lavrov, respectiv, al apararii, Serghei Soigu transmit un mesaj.

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu a decriptat la Digi24 semnificatiile acestei „scenete”:

„Este politica stick and carrot. Lavrov este intermediarul Occidentului in transmiterea mesajelor catre presedintele Federatiei Ruse si raspunsul Federatiei Ruse catre occidentali (pe celelalte teme decat cele pe care le discuta direct seful statului rus). Soigu reprezinta zona de aparare. In acest moment, Kremlinul incearca sa acrediteze ideea ca, practic, Federatia Rusa este cea atacata. Trebuie sa se inteleaga ca, din punctul de vedere al conceptului lansat public, Federatia Rusa se considera in defensiva.

Ai, pe de o parte, o persoana care are credit - Serghei Lavrov are o istorie a credibilitatii privind mesajul care e transmis. Un ministru de externe conteaza nu prin idiosincraziile personale, conteaza prin modul in care ceea ce se intelege cu omologul sau omologii sai se implementeaza dupa aceea in tara pe care o reprezinta, pentru ca altfel, n-avem ce sa discutam.

Pe zona de aparare, ai o persoana care spune: Da, suntem pregatiti! Daca dialogul, aici, la masa, conduce la ideea ca trebuie sa reactionam militar, suntem pregatiti!

Deci, practic, s-au transmis doua categorii de mesaje la care dl. presedinte Putin a raspuns: Da, multumesc. Adica: Eu nu dau preferinta nici unuia, nici altuia. Eu, din punctul de vedere al comunicarii catre opinia publica, am luat act. Dumneavoastra, cei din Occident - in acest moment si parteneri de negocieri, si inamicii nostri, pentru ca inconjurati Federatia Rusa - urmeaza sa alegeti. Iata care sunt optiunile Federatiei Ruse. Nu le-am spus eu. N-aveam cum sa spun pe de o parte ca am o politica de reactie militara, iar pe de alta parte ca sunt disponibil la dialog. Era o contradictie in termeni. Si atunci, mi-am pus titularii sa vorbeasca.

Agresorul s-a transformat in victima, aceasta este toata manevra menita sa comunice acest mesaj ca atare si sa fie justificat in dialogul politico-diplomatic, inclusiv din punctul de vedere, sa zicem, al dialogului informal, nu neaparat al celui care se vede la televizor sau care este transmis in zona de media. De exemplu, canadienii si americanii si-au retras din Ucraina trainerii militari. Sau avem retragerea personalului - cum se spune - neesential al oficiilor diplomatice. Este vorba tot de o chestiune de atitudine.

Ideea de a pune o distanta de 10 metri intre doi sefi de stat, fara precedent

Nu, nu sunt sanse foarte mari sa fie razboi, un razboi generalizat, care sa puna in pericol si pe cetatenii straini. Dar gestica, in acest moment, este esentiala.

Orice astfel de comunicare isi are logica sa: ideea de a pune o distanta de 10 metri intre doi sefi de stat este aproape fara precedent. Intr-o logica absolut naturala, aceasta distanta arata distanta intre argumentatie. Pentru ca Franta, fiind la presedintia Uniunii Europene, nu numai Parisului i se transmitea acest mesaj, ci intregii Uniuni Europene si europenilor in general.

Masa aceea lunga a avut momentele ei bine gandite: i-a dat hartiile la o parte. Ne intalnim, la o distanta, si dau hartiile la o parte, aratand ca practic n-am nevoie sa ma informez: Da, te-ascult!

Toate acestea, la acest nivel si intr-o situatie de criza uriasa - pentru ca este, se pare, cea mai complicata criza din ultimii 70 de ani - au o valoare de intrebuintare atat din punct de vedere al politicii nationale, cat si al atitudinii celor care ne urmeaza, pentru ca negociem la mai multe mese si nu vom fi, noi, sefii de stat, sa spunem, prezenti la toate aceste negocieri. Dar mesajul s-a primit: orice vine din zona franceza in acest moment presupune o masa de 10 metri intre noi”.

Sursa: