O veste proastă pentru Rusia. Se pare că președintele american ales, Donald Trump, intenționează să continue ajutorul militar acordat Ucrainei. Cel puțin asta se arată într-un articol al Financial Times, care citează mai multe surse din viitoarea administrație. La pachet, însă, Trump ar urma să ceară fiecărui stat membru NATO să dubleze bugetul Apărării până la 5% din PIB.    

Publicat:21.12.2024, 18:23

Donald Trump a vorbit în campania electorală, și a reamintit acum două săptămâni că va sista sau diminua ajutorul militar destinat Kievului și că va pleda pentru negocieri rapide între Ucraina și Rusia.

Donald TRUMP, PREȘEDINTELE ALES AL SUA:  „ - Ucraina ar trebui să se pregătească să primească mai puțin ajutor din partea SUA după depunerea jurământului?
- Da, probabil, sigur?
- Ați spus că o să puneți capăt războiului în 24 de ore. Ați spus chiar că l-ați putea încheia.
- Eu încerc asta.
- Ați vorbit cu Vladimir Putin?
- Nu. Nu am vorbit. ”

Acum însă, potrivit unor declarații acordate cotidianului Financial Times de trei surse din viitoarea administrație, Trump le-ar fi spus oficialilor europeni că intenţionează să continue sprijinul militar pentru Ucraina. Această decizie va veni însă la pachet cu o cerință. Mai exact, liderul american ar urma să solicite țărilor membre NATO să-și dubleze cheltuielile pentru Apărare. 

Așadar, plata celor 2% din PIB, pe care o îndeplinesc în prezent doar 23 din cei 32 de membri ai alianței, ar putea crește la 5%. Potrivit Financial Times, care citează un consilier al președintelui ales, Trump le-ar fi transmis intenția sa partenerilor europeni. Însă, mai scrie publicația americană, republicanul ar fi dispus să accepte o țintă mai mică, de 3,5 la sută. Dar numai dacă obține termeni comerciali mai favorabili pentru Statele Unite.  Secretarul general al NATO, Mark Rutte, le-a cerut săptămâna trecută statelor membre ale Alianţei să treacă la o "mentalitate de război" şi să îşi crească bugetele Apărării către 3% din PIB.

Mark RUTTE, SECRETARUL GENERAL AL NATO: „Vom avea nevoie de mult mai mult de 2%. Știu că a cheltui mai mult pe apărare înseamnă a cheltui mai puțin pe alte priorități. Avem nevoie de o mică parte din acești bani pentru a ne întări apărarea și pentru a ne păstra modul de viață.”

Potrivit articolului, pe această temă se va discuta la Summitul NATO, care va avea loc în iunie la Haga. Aliații sunt deja în discuții cu privire la creșterea țintei la 3%, dar multe capitale sunt îngrijorate de deciziile fiscale dificile care ar fi necesare pentru a face acest lucru.  

Citeste si : Parlamentul român și-a ales noua conducere. Cum și-au împărțit partidele funcțiile

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.