Oamenii de stiinta au mai gasit un moai pe Insula Pastelui, descoperind statuia mare de piatra in albia unui lac uscat de pe aceasta insula mica si indepartata din mijlocul Pacificului, potrivit hotnews.ro.

Publicat:02.03.2023, 07:52

Geologii studiau situl dupa incendiile care au afectat zona anul trecut. Acest lucru ar putea insemna ca mai multe statui si unelte folosite de poporul ancestral Rapa Nui sunt ingropate in apropiere, in situl odata subacvatic, au declarat oamenii de stiinta.

„Este pentru prima data, din cate am inteles, cand se gaseste ceva in bazin”, a declarat arheologul Jose Miguel Ramirez.

Aceasta inseamna ca lacul a secat probabil la un moment dat in trecut si poate ca Rapa Nui au profitat de acest lucru pentru a muta statuia, a adaugat el.

„Cred ca vor continua sa apara mai multe (moai)”, a spus Ramirez.

Insula Pastelui, un teritoriu chilian aflat la aproximativ 3.540 km de continent, este un parc national protejat si un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Cercetatorii cred ca primii locuitori ai insulei au sosit in urma cu peste 1.000 de ani si ca faimoasele sale figuri umane monolitice au fost ridicate in urma cu aproximativ 400-700 de ani.

„Ceea ce am vazut astazi este foarte important, pentru ca face parte din istoria poporului Rapa Nui”, a declarat Salvador Atan Hito, un lider al comunitatii indigene Ma'u Henua care supravegheaza situl.


Moaiul pe jumatate ingropat, de 1,5 metri, va fi supus acum unor teste pentru a determina in ce stare se afla, au declarat cercetatorii.

In timp ce Insula Pastelui este plina de sute de capete inalte de piatra, acestea se confrunta cu amenintari din partea elementelor naturii, inclusiv cu incendiile care au dus la descoperirea acestei statui.