Oamenii de stiinta ar putea fi mai aproape de a deslusi misterele sindromului de Covid de lunga durata, scrie stirileprotv.ro.

Doua noi cercetari publicate in aceasta saptamana au descoperit cateva diferente potential esentiale in sangele si oragnele persoanelor diagnosticate cu aceasta afectiune cronica, comparativ cu cele care nu au fost diagnosticate. Aceste diferente i-ar putea ajuta pe cercetatori sa dezvolte teste de diagnosticare precise pentru aceasta afectiune si sa ofere indicii importante pentru a intelege cum si de ce apare Covidul de lunga durata.

Cazurile de Covid de lunga durata sunt in scadere, potrivit estimarilor, dar multi oameni continua sa se lupte cu simptomele.

In termenii cei mai simpli, se crede ca persoanele cu Covid de lunga durata au o varietate de simptome persistente cauzate de infectia initiala cu noul coronavirus (SARS-CoV-2), dar exista inca multe intrebari fara raspuns cu privire la aceasta afectiune, inclusiv definitia sa precisa.

In prezent, sindromul de Covid de lunga durata se bazeaza pe un diagnostic prin excludere, ceea ce inseamna ca este diagnosticat dupa ce au fost excluse alte explicatii plauzibile pentru boala unei persoane.

Exista simptome comune in cazul Covid prelungit, cum ar fi oboseala cronica si „ceata cerebrala”, dar inca nu exista un test simplu pentru a identifica o persoana cu aceasta boala.

Persoanele care se recupereaza dupa Covid-19 constata adesea ca testele de rutina deseori nu dezvaluie ca ceva este in neregula, astfel incat medicii presupun uneori in mod gresit ca un Covid de lunga durata ar putea fi o forma de depresie sau anxietate, sau chiar ca nu este nimic in neregula si totul este in mintea persoanei consultate.

Acum, doua studii mici, dar foarte detaliate, publicate in aceasta saptamana ofera informatii despre biologia din spatele sindromului Covid de lunga durata.

Daca studiile vor putea fi reproduse ar putea indica potentiali biomarkeri pentru aceasta afectiune cronica, care afecteaza numai in Statele Unite aproximativ 6% din toti adultii americani sau peste 15 milioane de persoane, potrivit celor mai recente date ale Centrelor pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC).

Biomarkerii ar putea oferi oamenilor de stiinta o modalitate de a masura in mod obiectiv cine are Covid de lunga durata si daca acesta se poate ameliorea cu un tratament experimental.

„Ar putea fi o validare pentru comunitate ca nu este vorba doar de o gramada de oameni care se plang de ceva inexistent. Exista diferente biologice intre persoanele care au oboseala persistenta, probleme cognitive si sindromul de tahicardie posturala (PoTS), si cred ca acest lucru este important”, a explicat pentru CNN dr. Daniel Griffin, expert in boli infectioase la Universitatea Columbia, care trateaza pacienti cu Covid prelungit, dar care nu a fost implicat in noile studii.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.