Oamenii de știință americani reînvie o specie dispărută de lupi groaznici, care au dispărut cu mai bine de 12 mii de ani în urmă. A fost posibil prin utilizarea ADN-ului străvechi, a clonării și a tehnologiei de editare genetică. Animalul, care a fost sursa de inspirație pentru lupul prezentat în serialul „Game of Thrones”, a fost un prădător de top care cutreiera odinioară America de Nord și era mai mai mare decât lupii gri. 

Oamenii de știință au reușit să readucă la viață lupul străvechi, o specie dispărută în urmă cu cel puțin 12.000 de ani.

Cercetătorii au prelevat material genetic din ADN-ul antic găsit în fosilele unui dinte de 13.000 de ani din Ohio și a unui os intern al urechii de 72.000 de ani din Idaho, iar apoi au modificat genele unui lup cenușiu, cea mai apropiată rudă modernă.

Beth SHAPIRO, DIRECTORUL COMPANIEI “COLLOSAL BIOSCIENCES”: “Lupul gri este cea mai apropiată rudă a lupului teribil. Genetic sunt aproape similari, doar că lupii teribili sunt mai mari, mai musculoși și au această blană deschisă. Noi am editat celulele lupului gri, care conțin variantele ADN ale lupului teribil și am clonat aceste celule și am creat lupii noștri teribili.”

Rezultatul este, în esență, o specie hibridă similară ca aspect cu predecesorul său dispărut. Din cei 45 de embrioni, doar trei au supraviețuit.

Faceți cunoștință cu Romulus și Remus - primele animale readuse la viață, născute pe 1 octombrie 2024. Un alt pui de lup, pe nume Khaleesi, nume inspirat din seria „Game of Thrones”, s-a născut pe 31 ianuarie 2025.

Cei trei lupi trăiesc într-un loc care nu a fost dezvăluit, împrejmuit cu un gard de 3 metri înălțime, de tip grădină zoologic”, unde sunt monitorizați de personal de securitate, drone și camere de luat vederi. Aceste animale au trăit pe întreg continentul american în timpul erelor glaciare. Erau mai mari ca mărime decât lupii cenușii și aveau capul puțin mai lat, blana groasă și deschisă și maxilarul mai puternic.

Totuși, acești lupi nu vor învăța să trăiască în sălbăticie pentru a cunoaște comportamentul natural al acestora. Acum Colossal Biosciences, singura companie care studiază- speciile dispărute din lume, lucrează la resuscitarea mamutului, a păsării dodo și a tigrului tasmanian din 2021.