Când sunt întrebați care țară este cel mai important aliat al țării lor, mulți oameni menționează Statele Unite. Acesta este cel mai frecvent răspuns în 12 dintre cele 24 de țări din afara SUA incluse într-un nou sondaj al Centrului de Cercetare Pew. Însă alții spun că SUA reprezintă cea mai mare amenințare la adresa națiunii lor . Acesta este cel mai comun răspuns în șase țări , arată același sondaj, scrie hotnews.ro.

Cine cred oamenii că este cel mai important aliat al țării lor?

Când li se cere să numească cel mai important aliat al țării lor, oamenii din întreaga lume indică adesea SUA. Respondenții din Africa Subsahariană și America Latină menționează frecvent și China, în timp ce cei din Europa citează de obicei UE sau anumite puteri europene.

 

Oamenii din SUA și Canada numesc fiecare pe cealaltă țară drept cel mai important aliat al lor. Regatul Unit este, de asemenea, un răspuns popular în aceste națiuni – de fapt, cel mai popular printre americani. Printre adulții americani, 18% spun că Regatul Unit este principalul lor aliat, iar 12% numesc Canada. În Canada, o majoritate de 55% spune că SUA este principalul lor aliat, în timp ce 17% numesc Regatul Unit.

Majoritatea adulților din țările europene chestionate își văd propriii vecini drept aliați importanți, deși SUA este, de asemenea, un răspuns comun . În unele locuri, o anumită putere europeană se ridică în vârf.

În Olanda, de exemplu, o majoritate de 54% dintre adulți numesc Germania drept principalul aliat al țării lor. În alte părți ale Europei, apar răspunsuri multiple în proporții similare.

În Ungaria, proporții aproximativ egale de adulți consideră UE (24%) și SUA (23%) drept cel mai important aliat al țării lor.

SUA sunt, de asemenea, văzute ca un aliat cheie în regiunea Asia-Pacific. Oamenii din Australia, India, Japonia și Coreea de Sud sunt mai predispuși să numească SUA decât orice altă țară. Aceasta include 89% dintre adulții din Coreea de Sud și 78% din Japonia. În Indonezia, China ocupă primul loc, cu 27%, în timp ce SUA este al doilea cel mai frecvent răspuns, cu 19%.

În Israel, 95% dintre adulți numesc SUA drept cel mai important aliat al lor, mai mult decât orice altă țară participantă la studiu.

Însă, în Turcia, cea mai mare parte a adulților (42%) consideră Azerbaidjanul drept principalul lor aliat.

Turcia este singura țară inclusă în sondaj (în afară de SUA) în care mai puțin de 10% menționează SUA la această întrebare.

În țările din Africa Subsahariană incluse în studiu, China se alătură SUA pe lista celor mai frecvente răspunsuri. Ponderi similare ale adulților din Nigeria, precum și din Kenya, spun că SUA și China sunt cel mai important aliat al țării lor. China ocupă primul loc în rândul sud-africanilor (45%), în timp ce a doua cea mai mare pondere (28%) numește SUA drept principalul lor aliat.

SUA și China sunt, de asemenea, văzute ca aliați majori în America Latină, deși SUA sunt menționate mai frecvent în toate cele trei țări incluse în studiu din această regiune: Argentina, Brazilia și Mexic.
Opinii după ideologie

Opiniile despre SUA ca aliat variază în funcție de ideologie. Cei care se plasează în dreapta sunt, în general, mai predispuși decât cei de stânga să numească SUA drept cel mai important aliat al țării lor.
Acest model este deosebit de clar în Europa: opiniile diferă cu aproximativ 25 de puncte în Ungaria, Polonia și Regatul Unit. (La rândul lor, adulții de stânga din aceste țări sunt mai predispuși decât cei de dreapta să spună că UE este cel mai important aliat al lor.)

Totuși, cea mai mare diferență ideologică (+34 de puncte) se regăsește în Australia, unde 59% dintre cei de dreapta numesc SUA drept cel mai important aliat al lor, comparativ cu 25% dintre cei de stânga.

Există diferențe ideologice chiar și în Japonia (+12) și Israel (+11), unde marea majoritate a populației numește SUA drept principalul său aliat.

În Europa, persoanele cu o opinie favorabilă asupra partidelor populiste de dreapta sunt, de asemenea, mai predispuse să considere SUA ca un aliat. Cele mai mari diferențe se observă în Ungaria și Polonia: susținătorii Fidesz din Ungaria sunt de patru ori mai predispuși decât nesusținătorii să considere SUA ca un aliat (42% față de 10%), în timp ce susținătorii Legii și Justiției din Polonia sunt de două ori mai predispuși decât nesusținătorii (66% față de 33%) să adopte această poziție.

Există, de asemenea, diferențe semnificative între susținătorii și nesusținătorii Reform UK (+24 puncte), AfD în Germania (+21), Lega în Italia (+14), Vox în Spania (+14), Party for Freedom în Olanda (+11) și National Adunation în Franța (+6).

Cine cred oamenii că este cea mai mare amenințare la adresa țării lor?

China, Rusia și SUA sunt țările cel mai des percepute ca amenințări internaționale în cele 25 de națiuni incluse în studiu. De fapt, una dintre aceste țări apare în primele trei răspunsuri cele mai frecvente din partea fiecărei națiuni incluse în sondajul nostru, cu excepția Israelului. Totuși, în unele locuri, o parte considerabilă a respondenților spune că nu există nicio țară care să reprezinte cea mai mare amenințare pentru propria țară.
Un tabel care arată că China, Rusia și SUA sunt considerate amenințări cheie

În SUA, oamenii indică cel mai adesea China ca fiind cea mai mare amenințare la adresa țării lor, urmată de Rusia. În Canada, însă, majoritatea spun că principala lor amenințare este SUA, în timp ce procente mai mici menționează China și Rusia. Canada este una dintre națiunile în care SUA sunt considerate atât o amenințare de top, cât și un aliat important.

În întreaga Europă, respondenții spun în mod constant că Rusia reprezintă cea mai mare amenințare la adresa țării lor. În special, trei sferturi dintre adulții sau mai mulți din Polonia și Suedia adoptă această poziție.

Proporția celor care menționează Rusia drept o amenințare în Europa astăzi este mult mai mare decât atunci când am pus o întrebare similară în 2007 într-un subset al acestor țări. În Regatul Unit, de exemplu, oamenii de atunci erau mai predispuși să numească Iranul, Irakul, China și SUA drept amenințări. Mai puțin de 10% dintre britanici considerau Rusia o amenințare semnificativă, comparativ cu 49% în prezent.

SUA sunt văzute și ca o amenințare în întreaga Europă. Este al doilea cel mai frecvent răspuns în șase din cele 10 țări europene analizate și, în Spania, la egalitate cu Rusia, pe primul loc. China este al treilea cel mai frecvent răspuns în cinci țări europene.

Grecia este singura țară europeană în care mai puțin de un sfert dintre adulți numesc Rusia drept cea mai mare amenințare la adresa țării lor; o majoritate de 74% numește Turcia. În Ungaria și Polonia, SUA nu apar printre primele trei răspunsuri. În schimb, Ucraina apare ca a doua cea mai frecventă amenințare în Ungaria (27%) și ocupă locul doi la egalitate în Polonia (6%).

În regiunea Asia-Pacific, China ocupă un loc important. Este cel mai frecvent sau al doilea cel mai frecvent răspuns în toate cele cinci națiuni studiate în regiunea respectivă și ocupă primul loc în unele locuri, cu o marjă destul de largă: Aproximativ jumătate dintre adulții din Australia și Japonia spun că China este cea mai mare amenințare la adresa țării lor, urmați de aproximativ doi din zece care menționează SUA.

În cazul Indiei și Coreei de Sud, proximitatea și conflictul istoric par să modeleze opiniile respondenților. În India, 41% dintre adulți spun că Pakistanul reprezintă cea mai semnificativă amenințare pentru țara lor. O altă treime spun că China este următorul răspuns cel mai frecvent. (Sondajul din India a fost realizat între 7 februarie și 21 aprilie 2025, înainte de recentul conflict mortal dintre India și Pakistan .)

Între timp, sud-coreenii numesc cel mai frecvent Coreea de Nord drept cea mai mare amenințare la adresa țării lor, cu 40%.

În Israel, aproximativ jumătate dintre oameni spun că Iranul este cea mai mare amenințare pentru ei, urmați de 17% care spun că este Hamas. Turcii, pe de altă parte, menționează cel mai frecvent Israelul (43%), urmați de SUA (30%).

În Africa Subsahariană, SUA sunt în general văzute ca o amenințare semnificativă: 35% dintre sud-africani, 23% dintre kenyeni și 13% dintre nigerieni adoptă această poziție. Un alt sfert dintre kenyeni spun că Somalia vecină este cea mai mare amenințare la adresa țării lor (nu este diferită statistic de ponderea celor care numesc SUA). Cel mai frecvent răspuns în rândul nigerienilor, dat de 25%, este că nicio țară nu este cea mai mare amenințare pentru ei.

În fiecare dintre cele trei țări latino-americane incluse în studiu, SUA este răspunsul cel mai frecvent. Mexicanii sunt în mod special predispuși să spună că SUA reprezintă cea mai mare amenințare pentru țara lor, 68% dintre respondenți având această opinie.

Opinii după ideologie

În aproximativ jumătate din țările studiate, cei care se plasează în stânga sunt mai predispuși decât cei din dreapta să spună că SUA reprezintă cea mai mare amenințare la adresa țării lor. De exemplu, 34% dintre australienii de stânga numesc SUA, comparativ cu 18% în centru și 5% în dreapta.

În nouă țări, cei de dreapta sunt mai predispuși decât cei de stânga să spună că China este cea mai mare amenințare la adresa țării lor.

După ce respondenții au numit țara despre care consideră că reprezintă cea mai mare amenințare la adresa propriei țări, i-am rugat să evalueze cât de mare este amenințarea economică și a securității naționale pe care o reprezintă țara respectivă.

Per total, SUA sunt văzute în principal ca o amenințare economică, în timp ce Rusia este văzută în principal ca o amenințare la adresa securității.

O diagramă cu bare care arată că printre cei care spun că SUA este cea mai mare amenințare la adresa țării lor, aceasta este văzută mai ales ca o amenințare la adresa economiei lor.

SUA ca o amenințare economică

Cei care spun că SUA reprezintă cea mai mare amenințare la adresa țării lor sunt, în general, mai predispuși să o considere o amenințare economică decât o problemă de securitate națională.

În Canada, aproximativ trei sferturi dintre adulții care menționează SUA spun că acestea reprezintă o amenințare majoră pentru economia lor. Majoritățile din Argentina, Australia, Franța, Germania, Italia, Kenya, Mexic, Nigeria, Coreea de Sud și Turcia sunt de acord.

Persoanele care văd SUA ca pe o amenințare sunt mai puțin predispuse să le eticheteze drept o amenințare la adresa securității în majoritatea țărilor studiate. Cu toate acestea, jumătate sau mai mulți dintre respondenții din Mexic (56%), Canada (53%) și Franța (50%) spun că reprezintă o mare amenințare la adresa securității lor naționale.

Rusia ca amenințare la securitatea națională

Printre cei care spun că Rusia este cea mai mare amenințare la adresa țării lor, mai mulți cred că aceasta le amenință securitatea națională decât economia.
O diagramă cu bare care arată că Rusia este considerată o amenințare mai mare la adresa securității naționale decât a economiei

De exemplu, 73% dintre americanii care consideră Rusia drept principala lor amenințare spun că aceasta prezintă un risc mare la adresa securității, în timp ce 32% spun acest lucru despre riscul economic.

În Europa, cel puțin o treime dintre persoanele care menționează Rusia o consideră o amenințare semnificativă la adresa securității. Această pondere ajunge la aproximativ jumătate sau mai mult în Franța, Germania, Ungaria, Olanda, Polonia și Regatul Unit. În aceste țări, ponderi semnificativ mai mici consideră Rusia o amenințare economică.
Opiniile despre impactul Chinei sunt mai mixte

În unele țări, evaluările Chinei ca amenințare economică și de securitate nu înclină într-o direcție sau alta. De exemplu, 50% dintre australienii care văd China drept cea mai mare amenințare spun că aceasta reprezintă o amenințare economică semnificativă, în timp ce un procent identic de 50% spun că este o amenințare semnificativă la adresa securității naționale.
O diagramă cu bare care arată că mulți văd China ca pe o amenințare economică; americanii și sud-coreenii spun, de asemenea, că aceasta le amenință securitatea națională.

Cetățenii din SUA sunt, de asemenea, la fel de predispuși să eticheteze China drept o amenințare economică (64%) și o amenințare la adresa securității (61%). Modelul din Coreea de Sud este același.

Cu toate acestea, italienii și nigerienii care menționează China sunt mai predispuși să spună că aceasta le amenință economia decât securitatea națională.

Japonia este singura țară în care oamenii sunt mai predispuși să considere China ca o amenințare la adresa securității decât ca una economică (54% față de 41%).