Agenția publică de știri Tass, o instituție media considerată a fi strict controlată de Kremlin, a publicat duminică o amplă analiză a alegerilor prezidențiale din România, transmite hotnews.ro.
„Toți candidații, inclusiv naționalistul George Simion, adoptă o poziție neprietenoasă față de Rusia și condamnă operațiunea militară specială” din Ucraina, scrie Tass, în materialul dedicat alegerilor din România.
„Toți folosesc retorica rusofobă în diferite grade și niciunul dintre ei nu și-a stabilit un obiectiv specific de normalizare a relațiilor cu Rusia. Pentru toți aceștia, politica externă a României se bazează pe apartenența României la UE și NATO, iar atitudinea Bucureștiului față de Rusia este de fapt determinată de Bruxelles și Washington”, adaugă Tass.
Agenția rusă de presă consideră că Lasconi vorbește cu cea mai mare duritate despre Rusia, „repetând în esență narațiunea occidentală agresivă despre conflictul din Ucraina și Rusia”.
Simion numește Rusia un „adversar geopolitic”, dar se opune susținerii Ucrainei, mai scrie Tass.
Prin contrast, spre exemplu, presa ucraineană îl consideră pe Simion „un radical pro-rus”.
Tass mai scrie că Nicușor Dan și Victor Ponta nu depășesc limitele definite de UE și NATO, dar că au evitat în general să facă remarci dure la adresa Rusiei.
În același timp, agenția rusă de știri susține că Antonescu „adoptă o poziție relativ rațională față de contextul general” și citează în acest sens o declarația în care acesta pledează pentru o viitoare normalizare a relațiilor României cu Rusia.
„O încălcare flagrantă a normelor democratice”
În analiza publicată duminică, Tass amintește de anularea alegerilor din 2024 și scrie că „acest lucru a fost făcut sub pretextul finanțării ilegale a campaniei lui Călin Georgescu, al unor atacuri informatice asupra infrastructurii digitale utilizate în procesul electoral și al unei interferențe rusești presupuse, dar nedovedite”.
Mișcarea fără precedent, continuă agenția rusă de știri, „a provocat o revoltă atât în România, cât și în străinătate”.
„Mulți comentatori au considerat-o o încălcare flagrantă a normelor democratice și chiar o lovitură de stat menită să elimine din cursa prezidențială un candidat incomod și anti-sistem, răsturnând toate calculele establishmentului politic românesc”, susține Tass, care îl citează în acest context și pe vicepreședintele american J.D. Vance, cu criticile sale la adresa României.
Naționaliști și proeuropeni
Prezentând alegerile românilor pe buletinul de vot, Tass face o împărțire între naționaliști și pro-europeni și susține că George Simion este „singurul naționalist pur-sânge dintre candidați”, amintind în același timp că adversarii săi îl acuză de populism și șovinism, extremism și izolaționism.
Agenția rusă de știri amintește de relația acestuia cu Călin Georgescu și de faptul că acestuia i-a fost interzis accesul în Ucraina și Republica Moldova.
Tass scrie și despre Victor Ponta, pe care îl consideră „un politician experimentat care, cu toate acestea, este adesea perceput ca un cameleon și un aventurier politic”.
Pe lista „pro-europenilor”, Tass îl observă pe Crin Antonescu, despre care spune că „a fost desemnat candidat unic în lipsa unei figuri mai colorate, dar din același motiv este perceput ca un candidat fără chip și nu generează prea mult entuziasm în rândul alegătorilor”.
Despre Nicușor Dan, Tass scrie „are reputația unui manager-tehnocrat eficient, dar îi lipsește carisma”. Agenția de știri susține că „Dan se bazează în continuare în principal pe electoratul Uniunii pentru Salvarea României, un partid care, potrivit presei, este legat de George Soros”.
Tass mai scrie că ratingul Elenei Lasconi era în continuă scădere, când conducerea USR a decis să îi retragă sprijinul. „Observatorii notează lacune grave în pregătirea sa, discursurile populiste și feminismul ardent și nu îi acordă prea multe șanse de câștig”, susține agenția rusă de știri.