Lăsați pe dinafara negocierilor SUA-Rusia privind sfârșitul războiului din Ucraina și în fața unui atac direct al administrației americane, europenii se tem că Donald Trump poate accepta o serie de cereri importante pentru Kremlin, inclusiv retragerea unor trupe de pe flancul de est al NATO, scrie Financial Times, potrivit hotnews.ro.

Publicat:18.02.2025, 12:26

Oficialii europeni cred că este probabil ca Donald Trump să decidă retragerea trupelor americane din țările baltice și poate chiar mai mult, scrie Gideon Rachman, editorialist șef pe tema politicii externe la Financial Times.

Temerile privind acest scenariu negru vin pe fondul deteriorării dramatice a relației transatlantice și în contextul începerii negocierilor SUA-Rusia pe tema războiului din Ucraina, negocieri la care Europa nu a fost invitată deocamdată.

Un semnal al viziunii administrației Trump a venit la Conferința de Securitate de la Munchen, când vicepreședintele SUA a urcat pe scenă și a lansat o critică dură la adresa Europei. JD Vance le-a spus politicienilor și diplomaților adunați că libertatea de exprimare și democrația sunt atacate de elitele europene.

El s-a declarat îngrijorat de „amenințarea din interiorul” Europei, mai îngrijorat decât cea venită din partea Rusiei sau Chinei.

Reacțiile din Europa au fost dure. „Acesta a fost un atac direct asupra democrației europene”, a spus un important politician german pentru Financial Times. „Este foarte clar acum, Europa este singură”, a spus un alt diplomat european.

Dar Rachman avertizează că discursul lui Vance a arătat clar că războaiele culturale americane, securitatea internațională și politica europeană nu mai pot fi separate.

Europa lui Trump

Ceea ce a făcut Vance în discursul său a fost să submineze ideile de libertate, democrație și valori comune care au stat la baza alianței occidentale timp de 80 de ani, scrie jurnalistul Financial Times.

Lucrurile sunt acum vizibile mai clar. Ideologia administrației Trump înseamnă că, în anumite privințe importante, aceasta se simte acum mai apropiată de Putin decât de Volodimir Zelenski. Putin este văzut ca un războinic care luptă pentru țara sa și pentru valorile conservatoare. Zelenski e un profitor cu prieteni nepotriviți în Europa, observă Rachman.

Administrația Trump consideră de asemenea că extrema dreaptă europeană este de fapt o bună aliată.

Cerând ca partidul Alternativa pentru Germania (AfD) să fie acceptat la guvernare, Vance cere ca Europa să se transforme într-o versiune mai mare a Ungariei lui Viktor Orbán – o autocrație cu o slăbiciune pentru Rusia lui Putin.

A fost revelator faptul că, la München, Vance a găsit timp să se întâlnească cu Alice Weidel, co-lidera AfD, dar nu și cu cancelarul Olaf Scholz.

Implicațiile sunt alarmante

Implicațiile strategice pentru Europa ale acestei viziuni sunt cele care contează cel mai mult, spune jurnalistul Financial Times.

Trump intenționează în mod clar să încheie o înțelegere cu Putin în privința Ucrainei, fără să țină cont de Zelenski și de europeni, crede Rachman.

Acest lucru ar putea avea consecințe tragice pentru Ucraina, căreia i s-ar putea cere în curând să accepte pierderea de teritoriu fără garanții de securitate pentru viitor. Alternativa ar fi să încerce să continue lupta fără ajutorul american.

Implicațiile pentru restul Europei sunt, de asemenea, alarmante. Putin dorește retragerea trupelor NATO din întregul fost imperiu sovietic.

Oficialii europeni, scrie Rachman, cred că este probabil ca Trump să fie de acord cu retragerea trupelor americane din țările baltice și poate chiar mai departe spre vest, lăsând UE vulnerabilă în fața unei armate ruse despre care guvernele NATO avertizează că se pregătește pentru un conflict mai amplu dincolo de Ucraina.

Rachman nu vorbește despre trupele americane și bazele din sud-estul Europei, din România sau Polonia, dar Putin s-a plâns în mod repetat de prezența acestora aici, inclusiv de elementele scutului antirachetă.

Pentru moment, „America este un adversar al Europei”

Pentru jurnalistul Financial Times, lucrurile sunt clare. Ambițiile politice ale administrației Trump pentru Europa înseamnă că, pentru moment, America este și un adversar – amenințând democrația în Europa și chiar teritoriul european, în cazul Groenlandei.

De aceea, spune el, europenii trebuie să înceapă să se pregătească rapid pentru ziua în care garanția de securitate a SUA pentru Europa va fi definitiv eliminată.

Mai mult, spune Rachman, Europa trebuie să înceapă acum un proces dureros de decuplare, căutând zonele de dependență periculoasă față de America și eliminându-le din sistem.

Lucrurile au început, dar se mișcă greu.

Un summit de criză al liderilor europeni organizat luni de Franța s-a terminat fără un rezultat clar, oficialii nereușind să ajungă la un acord cu privire la trimiterea de trupe în Ucraina pentru a asigura un posibil acord de pace.

Liderii nu au venit cu nicio idee comună nouă, s-au certat cu privire la trimiterea de trupe și au emis din nou platitudini cu privire la ajutorul acordat Ucrainei și la creșterea cheltuielilor pentru apărare, a concluzionat amar Politico.

Ce urmează pentru Europa

Oficiali și comentatori au avertizat asupra pașilor pe care europenii trebuie să îi facă rapid pentru a confrunta Rusia și pentru a face față parteneriatului tot mai dificil cu SUA.

După summitul de luni, Emmanuel Macron a făcut apel la unitate între europeni, americani și ucraineni, dar a subliniat că europenii trebuie să investească mai mult în securitatea și apărarea continentului.

Într-un interviu acordat marți HotNews, experta în securitate Iulia Joja a subliniat și ea că europenii trebuie să își revină din șocul ultimelor zile pentru a se implica cât mai activ în soluționarea conflictului din Ucraina și în asigurarea propriei securități.

„L-am lăsat pe (Joe) Biden să decidă cum va fi condus acest război și cum trebuie încheiat sau nu acest război, în loc ca noi să decidem. Și atunci suntem în situația în care Trump ne spune că nu are interesele Europei la inimă și că va încheia un târg cu Putin, din care clar Europa nu se alege cu nimic, mai degrabă iese în pierdere”, a spus ea.

Riscul, a spus Joja, este că dacă nu-și asumă responsabilitate pentru securitatea europeană, „Europa va fi încet și sigur rusificată într-o formă sau alta”, crede experta.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.