Incendiile si valurile de canicula care fac ravagii in Europa si alte zonele ale globului arata ca omenirea se confrunta cu o ”sinucidere colectiva”, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, in contextul reuniunii de la Berlin unde ministrii din 40 de state discuta despre criza climatica, relateaza luni The Guardian.

Publicat:18.07.2022, 14:20

”Jumatate din omenire este in zona de pericol, de la inundatii, la seceta, furtuni extreme si incendii de vegetatie. Nicio natiune nu este imuna. Si, cu toate acestea, continuam sa alimentam dependenta noastra de combustibili fosili”, a spus Antonio Guterres.

“Avem de ales: actiune colectiva sau sinucidere colectiva. Depinde de noi”, a adaugat el.

Incendii puternice au facut ravagii de-a lungul Europei, mai ales in Franta, Portugalia si Spania sau Grecia, dar si in America de Nord.

In America de Sud, situl arheologic Machu Picchu a fost pe punctul de a fi mistuit de flacari. Un val de cladura extrema a lovit in ultimele luni mai multe zone de pe glob, India si Asia de Sud fiind si ele devastate de temperaturi extrem de ridicate chiar si pentru aceste zone.

In Marea Britanie a fost emisa o avertizare de caldura extrema, fiind asteptate luni cele mai ridicate temperaturi inregistrate vreodata in Marea Britanie, cu maxime de peste 40C in unele locuri.

Ministrii reuniti la Berlin pentru o conferinta de doua zile despre clima, cunoscuta sub numele de Dialogul climatic de la Petersberg, vor discuta despre vremea extrema, precum si despre cresterea preturilor la combustibilii fosili si la alimente si impactul crizei climatice.

Intalnirea, convocata anual in ultimii 13 ani de guvernul german, marcheaza una dintre ultimele oportunitati de a ajunge la un acord intre tarile cheie inainte de summitul Cop27 ONU privind clima, summit ce va avea loc in noiembrie, in Egipt.

Sursa: