Avertisment dur din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Al doilea an de pandemie ar putea fi mai dificil decat primul, avand in vedere modul in care se raspandeste boala, in conditiile in care circula mai multe tulpini. Spania a raportat ieri cel mai mare numar de contaminari zilnice de la inceputul pandemiei, iar Marea Britanie a inregistrat un nou maxim de decese asociate Covid-19.

Publicat:14.01.2021, 19:16

Spania se confrunta deja cu al treilea val al pandemiei de coronavirus, iar spitalele din tara lucreaza in regim de urgenta. Ieri s-au inregistrat aproape 39 de mii de cazuri noi de infectie, cea mai mare cifra de pana acum. Tot ieri, Marea Britanie a raportat peste 1500 de decese, un nou maxim zilnic, si aproape 48 de mii de cazuri. O noua ingrijorare este provocata de descoperirea unei mutatii braziliene a coronavirusului SARS-CoV-2, dupa mutatiile britanica si sud-africana.

Boris JOHNSON, PREMIERUL BRITANIC:” Suntem ingrijorati de noua varianta braziliana. Am luat deja masuri severe pentru a proteja aceasta tara de noile infectii venite din strainatate”.

Irlanda, care se afla in carantina nationala, are acum cea mai mare rata de infectie COVID-19 pe cap de locuitor din lume, in conditiile in care la inceputul lunii decembrie avea una dintre cele mai scazute rate de infectie cu COVID-19 din Europa. Aceasta crestere a cazurilor nu este pusa pe seama tulpinii din Marea Britanie, ci pe comportamentul populatiei.

Luke O’NEIL, EXPERT TRINITY COLLEGE, DUBLIN: ”Irlandezii iubesc sarbatorile de Craciun si cred ca acesta este motivul principal. Oamenii au putut sa mearga in ospetie oriunde. A fost o relaxare prea permisiva. Au incercat sa restrictioneze, permitand sa se adune doar doua familii, insa oamenii au incalcat regula si s-au adunat chiar mai mult de trei.”

Pe fondul aparitiei de noi variante ale coronavirusului, guvernele din Europa au anuntat masuri severe de combatere a imbolnavirilor. Danemarca a impus controale stricte la frontiera. De luni, strainii au voie sa intre doar dintr-un motiv intemeiat, iar danezii sunt sfatuiti sa nu paraseasca tara. Guvernul elvetian a prelungit pana la sfarsitul lunii februarie masurile restrictive, Italia pana pe 30 aprilie si interzice circulatia intre regiuni. Belgia a extins restrictiile pana pe 1 martie, iar Germania urmeaza sa prelungeasca masurile mai departe de 31 ianuarie. Si Portugalia a inasprit din nou masurile de carantina. De maine, locuitorii vor trebui sa respecte regimul de autoizolare. 

Antonia COSTA, PREMIERUL PORTUGALIEI: "Principala regula este sa ramanem acasa. Fiecare dintre noi trebuie sa aplice aceasta regula pentru a-i proteja pe ceilalti si pentru a ne proteja, doar atunci vom castiga lupta noastra impotriva pandemiei".

Expertii OMS spun ca va dura pana la opt saptamani pana cand ratele de infectie scad pana la nivelurile anterioare Craciunului.

Maria VAN KERKHOVE, DIRECTOR TEHNIC AL OMS PENTRU COVID-19: ”Dupa sarbatori, in unele tari situatia se va agrava inainte de a se imbunatati.”

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca al doilea an de pandemie ar putea fi mai dificil decat primul.

Mike RYAN, DIRECTOR PENTRU URGENTE AL OMS: ”Intram in al doilea an, care ar putea fi chiar mai dificil avand in vedere dinamica transmiterii si unele probleme pe care le vedem. Trebuie sa avem grija de cazurile pozitive si cum functioneaza lucrurile in fiecare tara si sa facem schimb de cunostinte.”

Bilantul deceselor la nivel mondial se apropie de 2 milioane de la inceputul pandemiei, fiind infectate 91,5 milioane de persoane.