Ratele malnutriției ating „niveluri alarmante” în Fâșia Gaza, a afirmat duminică Organizația Mondială a Sănătății (OMS), spunând că „blocarea deliberată” a ajutorului a costat multe vieți și a fost complet prevenibilă, relatează AFP, potrivit hotnews.ro.

„Malnutriția se află pe o traiectorie periculoasă în Fâșia Gaza, marcată de o creștere bruscă a deceselor în iulie”, a declarat OMS într-un comunicat.

Potrivit OMS, dintre cele 74 de decese asociate malnutriției care au fost înregistrate în 2025, 63 s-au produs în iulie – despre 24 de copii cu vârste de sub 5 ani, un copil mai mare de 5 ani și 38 de adulți.

„Cei mai mulți dintre acești oameni au fost declarați decedați la sosirea în unitățile sanitare sau au murit la scurt timp după aceea, trupurile lor prezentând semne clare de emaciare severă”, a declarat agenția sanitară a ONU.

„Criza rămâne în întregime prevenibilă. Blocarea și întârzierea deliberată a ajutoarelor alimentare, medicale și umanitare la scară largă au costat multe vieți”, a continuat OMS.

Aproape 1 din 5 copii cu vârste mai mic de 5 ani din orașul Gaza este acum subnutrit acut, a precizat OMS, invocând datele de la partenerii săi de la Nutrition Cluster.

OMS notează că procentul copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 59 de luni care suferă de malnutriție acută s-a triplat în oraș față de iunie, devenind zona cea mai afectată de pe teritoriul palestinian.

În Khan Yunis și în centrul Fâșiei Gaza, aceste rate s-au dublat în mai puțin de o lună, a adăugat acesta, spune OMS.

„Aceste cifre sunt probabil o subestimare din cauza constrângerilor severe de acces și securitate care împiedică multe familii să ajungă la unitățile sanitare”, a mai declarat OMS.

Duminică, Israelul a început o „pauză tactică” limitată în operațiile militare pentru a permite ONU și agențiilor de ajutor umanitar să abordeze o criză foametei care se adâncește.

Totuși, OMS a cerut eforturi susținute pentru a „inunda” Fâșia Gaza cu alimente diverse și nutritive și pentru livrarea rapidă de provizii terapeutice pentru copii și grupuri vulnerabile, plus medicamente și provizii esențiale.

„Acest flux trebuie să rămână constant și nestingherit pentru a sprijini redresarea și a preveni o și mai mare deteriorare”, a avertizat agenția cu sediul la Geneva.