Atunci cand sanctiunile occidentale au facut ca „Fortareata Rusia” sa para mai putin de necucerit, Maxim Oreshkin a venit cu o strategie de exceptie pentru a incerca sa sparga asediul economic, scrie Bloomberg.

Publicat:06.08.2022, 16:41

Razboiul Rusiei impotriva Ucrainei nu implinise inca o luna, iar blitzkrieg-ul sau se transformase deja in lupta de pomina. Repercusiunile economice au fost si ele dure, deoarece guvernul se straduia sa evite intrarea in incapacitate de plata, iar rubla a intrat in picaj.

La 23 martie, Vladimir Putin a ripostat, cerand ca adversarii Rusiei din Europa sa plateasca in ruble facturile masive pentru gazele sale naturale.

Maxim Oreshkin, in varsta de 40 de ani, consilier economic al presedintelui Vladimir Putin, a fost autorul pariului de a rupe contractele si de a rasturna decenii de precedente, potrivit unor oficiali familiarizati cu aceasta chestiune.

De la invazia din 24 februarie, el a aparut ca un membru cheie al cercului interior al lui Putin in ceea ce priveste politica economica, unul dintre cei mai multi cunoscatori cu experienta financiara occidentala care ajuta acum la conducerea raspunsului Kremlinului.

„Ei sunt acum ocupati sa afle cum sa ocoleasca sanctiunile si o fac cu destul succes”, a declarat Serghei Guriev, un economist care a consiliat guvernul in primii ani de guvernare ai lui Putin, dar care a fugit ulterior la Paris, unde este acum rector al Sciences Po. „Dar toti banii castigati se duc pentru a finanta razboiul”.

Pagube evitate

Defensiva a ajutat Kremlinul sa evite cele mai mari daune economice de care se temea atunci cand au fost impuse sanctiunile. Previziunile prevad acum o contractie pe jumatate la fel de profunda fata de cat a fost estimat, in acest an. Rubla si-a recuperat pierderile de la inceput si a avit una dintre cele mai bune performante, in conditiile in care zeci de miliarde de dolari si de euro intra pentru energie si alte exporturi.

Prin valorificarea influentei Rusiei asupra livrarilor de gaze catre Europa, solicitarea de plata in ruble, gandita de Oreshkin, i-a permis lui Putin sa para ca riposteaza la atacul initial al sanctiunilor. In cele din urma, aceasta a fortat UE sa dea inapoi, deoarece majoritatea marilor consumatori au semnat noile conditii care includeau cerinta de a deschide conturi speciale la Gazprombank JSC, mentinand creditorul liber de sanctiuni.

„Consider ca efectul utilizarii schemei de plata in ruble pentru gaz este pozitiv”, a declarat Oreshkin pentru Bloomberg, refuzand sa comenteze rolul sau in conceperea acesteia.

El a inventat o fraza pe care Putin avea sa o repete in curand la nesfarsit, descriind sechestrarea rezervelor internationale ale Rusiei ca fiind de fapt „o adevarata neindeplinire” a obligatiilor fata de Rusia de catre SUA si Uniunea Europeana.

De asemenea, Oreshkin a ajutat la elaborarea planurilor de limitare a consecintelor in cazul in care bancile rusesti vor fi deconectate de la serviciul de mesagerie financiara SWIFT si a respins apelurile altor persoane influente din interior pentru un mai mare control din partea statului, pe masura ce economia Rusiei este tot mai izolata de lume.

Putin l-a dus recent pe Oreshkin intr-o calatorie in Iran, tara care are zeci de ani de experienta in a rezista sanctiunilor occidentale. Intrebat despre ideile republicii islamice pentru depasirea barierelor, Oreshkin s-a laudat: „ale noastre sunt mult mai bune”.

Fost bancher la unitatea ruseasca a Societe Generale SA, Oreshkin el isi foloseste acum experienta occidentala pentru a atenua impactul sanctiunilor. El face parte dintr-un cadru de oficiali care au incercat mult timp sa mearga pe o linie fina intre elaborarea unei politici economice favorabile investitorilor si represiunea crescanda a lui Putin.

Razboiul a facut acest exercitiu de echilibru aproape imposibil, Oreshkin si colegii sai fiind loviti de sanctiuni, deoarece politicile lor economice servesc masinariei de razboi a Kremlinului.

Nu este „aparabil”

„Pot vedea exact cum cineva din randul tehnocratilor ar spune: ‘Iata-ma aici facand acest lucru foarte important privind sistemele de plata, sistemele bancare, acesta este domeniul meu de responsabilitate. Mentin stabilitatea si voi continua sa fac acest lucru’”, a declarat Jacob Nell, care, in calitate de economist pentru Rusia la Morgan Stanley, a dus odata investitorii sa se intalneasca cu Oreshkin.

„Era aparabil inainte de 24 februarie, dar nu mai este dupa”, a adaugat Nell, care este acum membru al unui grup de lucru international care consiliaza SUA si Europa cu privire la modul de concepere a sanctiunilor impotriva Rusiei

Oreshkin face parte dintr-o generatie de tranzitie care a traversat sfarsitul erei sovietice si si-a petrecut adolescenta in timpul a ceea ce a devenit cunoscut in Rusia drept anii 1990 tumultuosi, o perioada de greutati si indrazneala economica.

Cu 30 de ani mai tanar decat Putin, el a fost cel mai mic dintre cei doi fii ai unei familii de academicieni din Moscova, crescand intr-o lume diferita de cea a inceputurilor dificile ale presedintelui in Leningradul postbelic.

Cohorta de tehnocrati

Cohorta de tehnocrati a lui Oreshkin ii include pe viceguvernatorul Bancii Rusiei, Alexey Zabotkin, in varsta de 44 de ani, si pe ministrul adjunct de finante, Vladimir Kolychev, in varsta de 39 de ani. Absolventi ai scolilor economice de elita din Rusia, acestia au obtinut locuri de munca la creditori europeni si au lucrat la banca de investitii de stat VTB Capital, inainte de a fi numiti in functii de top in stat.

Renuntand la sectorul privat, ei s-au dedicat construirii fortaretei financiare a lui Putin. Cu cat Putin era mai aspru cu criticii si rivalii din strainatate si din tara, cu atat mai indispensabili deveneau ei pentru a consolida rezistenta economiei in vederea sustinerii acesteia pentru atunci cand vor aparea marile socuri.

In timpul mandatului sau de trei ani la Ministerul de Finante, Oreshkin s-a numarat printre oficialii care au conceput un mecanism de deviere a sute de miliarde de dolari din veniturile provenite din exporturile de petrol si gaze intr-un fond suveran pentru a ajuta Kremlinul sa faca fata unor crize precum primele valuri de sanctiuni americane si europene din cauza Crimeei in 2014.

Ani de zile de protejare a economiei impotriva sanctiunilor si de constituire a rezervelor nu au fost insa suficienti pentru a proteja economia dupa invazie. SUA si aliatii sai au inghetat o mare parte din rezervele de 600 de miliarde de dolari pe care politicile lui Oreshkin au ajutat sa le acumuleze. In ciuda tuturor eforturilor sale de a devia vina, Rusia nu a reusit sa faca platile datoriei si a intrat in incapacitate de plata pentru prima data intr-un secol. Economia nu o duce atat de rau pe cat se temea in urma invaziei, dar este in continuare pe cale sa intre in una dintre cele mai profunde recesiuni din ultimele decenii.

Vazut ca un om politic de categorie usoara nu cu mult timp in urma, Oreshkin, in special, a aparut ca mana dreapta economica a unui presedinte aflat in razboi.

„Putin inca are incredere in economistii nostri”, a declarat Guriev.

In timp ce unii jucatori puternici de la Kremlin au facut presiuni pentru reafirmarea controlului statului asupra economiei, Oreshkin a ripostat, pana acum cu succes.

Retorica stridenta

„Rusia nu are de gand sa abandoneze economia de piata”, a declarat Oreshkin ca raspuns la intrebarile celor de la Bloomberg. „Dimpotriva, se indreapta in directia opusa. Initiativa privata este acum incurajata in mod special. Acest lucru este remarcat in mod constant de presedinte in discursurile sale.”

Cu toate acestea, el si aliatii sai adopta din ce in ce mai mult retorica stridenta a celor care au fost candva criticii marcanti ai capitalismului occidental din Rusia.

Oreshkin a comparat moneda americana cu „un drog folosit pentru a face dependenta intreaga lume”. Aleksey Moiseev, ministrul adjunct de finante in varsta de 49 de ani si un alt absolvent al VTB Capital, a declarat ca intensitatea sanctiunilor echivaleaza cu detonarea unei „bombe nucleare financiare”.

Lasand la o parte retorica, masurile anticriza luate pana acum raman in mare parte aproape de manualul care se bazeaza pe economia traditionala, factorii de decizie politica demontand deja controalele de capital folosite pentru a izola Rusia dupa invazie.

S-ar putea ca acest lucru sa nu fie suficient pentru a-si asigura mostenirea.

„Ceea ce au facut in primii ani ai sederii lor la Ministerul de Finante si la banca centrala a fost deja anulat”, a declarat Konstantin Sonin, un economist nascut la Moscova la Universitatea din Chicago, care a fost mult timp critic la adresa politicilor sub Putin. „Acum, munca lor nu difera cu nimic de munca unor functionari foarte bine platiti intr-un guvern care duce un razboi criminal.”

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: