Membrii europeni ai Consiliului de Securitate al ONU au condamnat miercuri, intr-o declaratie, "tirurile continui cu rachete balistice din Coreea de Nord", reafirmand necesitatea de a mentine sanctiunile impotriva acestei tari, relateaza AFP.

Publicat:04.12.2019, 22:11

"Belgia, Estonia, Franta, Germania, Polonia si Marea Britanie sunt profund preocupate de testele continui cu rachete balistice din Coreea de Nord", in numar de 13 din mai, incluzandu-l si pe cel din 28 noiembrie, precizeaza aceasta declaratie.

Phenianul "isi continua si programul nuclear" si "condamnam aceste actiuni provocatoare", adauga europenii in acest text facut public dupa o reuniune cu usile inchise privind Coreea de Nord a Consiliului de Securitate solicitata de statele europene.

"Ele mineaza stabilitatea si securitatea regionale, precum si piata internationala, si au loc cu incalcarea clara a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU adoptate in unanimitate", se mai mentioneaza in declaratie.

Pentru europeni, "este esential ca Consiliul de Securitate sa asigure o deplina aplicare a rezolutiilor sale si ramanerea in vigoare a sanctiunilor". "Facem apel la comunitatea internationala sa aplice cu strictete aceste sanctiuni", afirma statele europene membre ale Consiliului de Securitate al ONU in textul adoptat.

Din mai, statele europene cer regulat o reuniune a Consiliului de Securitate privind situatia din Coreea de Nord dupa fiecare test cu racheta, o mobilizare insotita de o declaratie comuna.

Ultimul test nord-coreean, care a avut loc de Ziua Recunostintei, s-a produs intr-un moment in care discutiile privind denuclearizarea intre Washington si Phenian se afla in impas.

In virtutea rezolutiilor ONU, Phenianul nu are dreptul de a efectua teste cu rachete balistice.

Coreea de Nord a dat termen SUA pana la sfarsitul lunii pentru a prezenta o noua oferta de acord si ameninta ca se va retrage definitiv din discutii. La ONU, diplomatii se tem ca Phenianul sa nu treaca la noi teste nucleare sau balistice cu raza lunga de actiune daca niciun progres nu este inregistrat in perioada urmatoare, comenteaza France Presse.

Sursa: