Rusia a început să producă de curând drone cu încărcătură termobarică, pe care să le folosească în Ucraina lansându-le printre dronele-momeală. Iar aceste drone termobarice sunt capabile să provoace daune grave civililor, dezvăluie o investigație realizată de agenția Associated Press (AP) și citată de publicația Kyiv Independent, scrie hotnews.ro

Publicat:17.11.2024, 09:45

În timp ce focoasele termobarice au mai fost folosite anterior de Rusia în Ucraina, pe rachete, utilizarea lor pe drone de atac ar marca o escaladare.

Focoasele termobarice – după cum explică AP – creează un val de presiune ridicată și căldură care e capabil să distrugă și pereți groși.

Daunele provocate de dronele de atac termobarice ar fi „pur și simplu terifiante” pentru populația civilă, incluzând afectarea gravă a plămânilor, ochilor și leziuni cerebrale, potrivit unei surse la curent cu producția acestor drone rusești, citată de AP.

Deși controversate, munițiile termobarice nu sunt interzise în temeiul dreptului internațional.

Potrivit investigației Associated Press, aceste noi arme termobarice ar fi lansate împreună cu numeroasele drone „momeală” menite să copleșească apărarea aeriană ucraineană. Dronele momeală au fost folosite în mod regulat în ultimele luni, Rusia intensificându-și atacurile cu drone asupra orașelor ucrainene de la începutul lunii septembrie încoace.

Forțele aeriene ucrainene au informat recent că Rusia a lansat împotriva Ucrainei cel puțin 4.300 de drone de atac de tip Shahed și UAV-uri similare ce imită Shahed-urile între lunile august și octombrie 2024.

Iar Rusia continuă să utilizeze drone pentru a copleși orașele ucrainene înainte de preconizatele atacuri cu rachete asupra instalațiilor energetice ale Ucrainei în lunile de iarnă. Dronele termobarice vor fi probabil folosite în principal pentru a străpunge zidurile groase și substațiile energetice subterane, ideale deci pentru țintirea instalațiilor energetice.

„Operațiunea țintă falsă”

Producția rusească de drone termobarice, având numele de cod „Operațiunea țintă falsă”, este în prezent desfășurată în Alabuga, o zonă economică specială de tip industrial situată în regiunea rusă Tatarstan. Aici sunt fabricate și dronele-momeală fără încărcătură explozivă, precum și dronele de atac Shahed de concepție iraniană.

Deși se promovează în social media ca un hub de inovare, acest complex industrial din Tatarstan s-a extins după invazia declanșată în 2022, iar unele sectoare au trecut la producția militară. Acum, scopul principal al Alabuga este pur și simplu de a produce și vinde drone pentru Ministerul rus al Apărării, notează Associated Press.

Motoarele și componentele electronice ale Shahed-urilor cu încărcătură explozivă și ale dronelor-momeală sunt un mix de importuri chinezești și occidentale, conform fragmentelor văzute de agenția Associated Press într-un laborator militar ucrainean. Fără aceste componente, dronele nu pot zbura. Și în pofida celor aproape trei ani de sancțiuni din partea Occidentului, Moscova încă își poate procura piesele – în mare parte din China și prin intermediul unor țări terțe din Asia Centrală și Orientul Mijlociu.

Producția chineză „de ajutor letal” pentru Rusia

În ultimele luni, Iranul și China au continuat să furnizeze componente pentru dronele de atac rusești. Agenția Reuters relata la 25 septembrie, citând surse din cadrul serviciilor de informații europene, că Rusia a înființat în secret un program de dezvoltare și producție în China pentru drone de atac ce urmează să fie utilizate în războiul din Ucraina. Asta în timp ce Iranul a produs în permanență drone de tip Shahed pentru a fi utilizate de Rusia în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă.

Iar șeful diplomației UE, Josep Borrell, ar fi informat statele europene cu privire la dovezi „convingătoare” privind producția chineză „de ajutor letal” pentru Rusia, înainte de următoarea reuniune a miniștrilor de externe ai UE care e programată luni, a relatat ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), citând trei oficiali UE.

China s-a poziționat public ca fiind neutră în războiul Rusia-Ucraina, dar, în același timp, și-a intensificat legăturile economice cu Moscova și a sprijinit țara împotriva sancțiunilor occidentale, amintește Kyiv Independent.

Beijingul a devenit, de asemenea, una dintre principalele surse ale Rusiei de produse cu dublă utilizare (bunuri și tehnologii ce pot fi folosite atât în scopuri civile, cât și militare), care alimentează industria rusă de apărare.

Cum funcționează armele termobarice

Armele termobarice au atras atenția opiniei publice internaționale după ce Rusia le-a folosit în mod controversat încă de la începutul războiului său din Ucraina.

Cunoscute și sub denumirea de bombe de suprapresiune sau explozivi combustibil-aer, ele sunt un tip de muniție ce funcționează în două etape. În cadrul primeia sunt dispersați aerosoli alcătuiți dintr-un material foarte fin – de la explozivi pe bază de carbon la particule metalice.

În a doua etapă acest nor de particule dispersate este aprins, creând o „minge de foc”, o undă de șoc uriașă și un vid care poate aspira tot oxigenul din aerul înconjurător, motiv pentru care sunt cunoscute și sub denumirea de „bombe cu vid”. Unda de șoc produsă de acestea poate dura semnificativ mai mult decât cea cauzată de explozivi convenționali și poate incinera corpul uman.

Ele sunt mai puternice decât munițiile convenționale puternic explozive de dimensiuni comparabile, au mai multe șanse să omoare și să rănească oameni în buncăre, adăposturi și să ucidă și să rănească într-un mod deosebit de brutal pe o zonă largă.