Germania și Spania au emis mandate de arestare pentru șapte presupuși membri ai unei grupări pro-ruse de hackeri, acuzați de comiterea de atacuri cibernetice împotriva infrastructurii critice, producătorilor de arme, companiilor energetice și autorităților publice, relatează hotnews.ro.

Mandatele au rezultat dintr-o operațiune internațională în care au fost implicate inclusiv autorități SUA, Franța, Suedia, Italia, Olanda și Elveția, au declarat procurorii germani și agenția polițienească paneuropeană Europol, miercuri, în comunicate separate.

Procurorii germani spun că marți au ajutat la coordonarea unei operațiuni desfășurate în mai multe țări, în care au fost percheziționate 24 de locații asociate grupării de hackeri, care se autointitulează „NoName057(16)”, dintre care una în Berlin și două în Bavaria.

Autoritățile din Germania au emis șase mandate de arestare (dintre care doar cinci publice), iar cele din Spania l-au emis pe al șaptelea.

Gruparea NoName a folosit aplicația de mesagerie Telegram pentru a recruta peste 4.000 de voluntari care și-au pus la dispoziție sistemele pentru a inunda serverele instituțiilor critice cu așa-numitele atacuri de tip „distributed denial of service” (DAS), au declarat procurorii germani.

Potrivit procurorilor, au fost percheziționate și locații care au legătură cu voluntarii din grupul de pe Telegram.

În ultimii ani, gruparea NoName, cunoscută pentru promovarea intereselor rusești, a fost acuzată că a efectuat cu succes atacuri cibernetice împotriva Ucrainei, dar și asupra site-urilor web guvernamentale, infrastructurii, sectorului bancar și sistemelor de servicii de sănătate și de telecomunicații din țările europene care au susținut Ucraina în fața Rusiei.

Autoritățile europene sunt tot mai îngrijorate de amploarea amenințărilor hibride despre care spun că provin din Rusia.

În acest caz, procurorii nu au făcut o legătură specifică între suspecți și vreun stat.

„Scopul atacurilor asupra unor ținte germane a fost de a atrage atenția presei și, prin urmare, de a influența procesul decizional politic și social din Germania”, au declarat procurorii în comunicat.

Procurorii și Europol au publicat numele și fotografiile a cinci dintre persoanele pe care le căutau, toți cetățeni ruși, și despre care se presupune că locuiesc în Rusia. Un alt mandat de arestare german nu a fost dezvăluit publicului.

Mii de voluntari, plăți în crypto și liste cu ținte occidentale

Europol a declarat că voluntarii au fost recrutați prin canale rusești, grupuri de chat, rețele sociale și aplicații de mesagerie și că adesea invitau contacte de pe forumuri de jocuri și hacking.

Autoritățile italiene au adăugat într-un comunicat separat că simpatizanților li s-au dat liste de ținte occidentale pe care să le atace și li s-a furnizat software-ul necesar pentru a participa.

Potrivit autorităților italiene, organizația – care plătea cu criptomonede – avea o „linie centrală de comandă și control în Federația Rusă”.

Grupul a administrat, de asemenea, propria rețea de botnet – o rețea de computere private infectate cu programe malware și controlate de hackeri – formată din câteva sute de servere pentru a amplifica impactul, au mai explicat autoritățile italiene.

Autoritățile din Cehia, Finlanda, Lituania și Polonia au contribuit de asemenea la anchetă, a declarat Europol, care a ajutat la coordonarea acesteia.