Doua motiuni de cenzura au fost depuse vineri impotriva guvernului francez, scufundat intr-o criza politica dupa trecerea in forta a reformei pensiilor care a amplificat furia sociala si a condus la incaierari in centrul Parisului, comenteaza AFP, preluata de Agerpres, potrivit digi24.ro. 

Publicat:18.03.2023, 09:19

Mai multe mii de persoane s-au adunat vineri seara in Place de la Concorde, la cateva sute de metri de Adunarea Nationala. Manifestantii au dat foc la paleti din lemn, iar atmosfera a devenit tensionata odata cu lasarea noptii, politistii incercand sa imprastie multimea, potrivit unor fotoreporteri ai agentiei France Presse. 

Cateva sute de persoane au infruntat politia cu sticle si artificii, care a raspuns cu gaze lacrimogene, incercand sa evacueze piata in ploaie. Au fost 61 de arestari in jurul orelor 21:30, potrivit prefecturii politiei. 

La Lyon (centru-est), manifestantii au patruns in forta intr-o primarie de arondisment si „au incercat sa-i dea foc”, dar politia a stins rapid incendiul si a arestat 36 de persoane, potrivit prefecturii. 

Tot la Lyon, cateva sute de tineri au dat foc la cosuri de gunoi, au rasturnat trotinete, au spart panouri publicitare, au lansat petarde si au scris pe vitrine in timp ce scandau: „A cui este? A cui este? E a noastra!”, potrivit unui jurnalist al AFP aflat la fata locului. Politia a raspuns facand uz de gaze lacrimogene. 

La Strasbourg (est), in Place Kleber s-au adunat 1.600 de protestatari. „Vom trece si noi in forta”, au scandat manifestantii. Prefectura a raportat „degradari” in centrul orasului, dar nicio arestare. 

O mie de persoane au defilat in centrul orasului Lille (nord), iar o procesiune de cateva sute manifestanti s-a imprastiat fara confruntari la Bordeaux (sud-vest). 

Motiunile de cenzura ar urma sa fie examinate in Adunarea Nationala luni de la orele 16:00, potrivit unor surse parlamentare, sub rezerva validarii chiar inainte de sedinta. 

Deputatii grupului parlamentar centrist si regionalist LIOT au anuntat la parlament depunerea unei motiuni „transpartinice” de cenzura a guvernului, cosemnata de alesii NUPES (stanga radicala). 

La randul sau, „Adunarea Nationala” (RN, extrema-dreapta) a depus vineri o motiune de cenzura, criticand o „reforma nedreapta si inutila”. 

Aceste demersuri sunt raspunsuri la decizia presedintelui Emmanuel Macron de a recurge joi la arma articolului 49.3 din Constitutie, permitand adoptarea unui text fara vot in Adunare, cu exceptia cazului in care o motiune de cenzura vine sa rastoarne guvernul. 

Aceasta optiune privind foarte nepopulara reforma a pensiilor „este apogeul unei negari inacceptabile a democratiei”, afirma in special motiunea LIOT. 

Vineri, secretarul general al sindicatului reformist CFDT, Laurent Berger, i-a cerut presedintelui francez sa „retraga reforma”. 

Pentru a rasturna guvernul, o motiune de cenzura va trebui sa obtina majoritatea absoluta in Adunare, 287 de voturi. Acest lucru ar necesita ca macar jumatate din cei 61 de deputati ai partidului conservator „Republicanii” (LR) sa voteze pentru motiunea grupului LIOT. 

Guvernul francez a ales sa creasca varsta de pensionare de la 62 la 64 de ani pentru a raspunde unei deteriorari financiare a fondurilor de pensii si imbatranirii populatiei. 

Franta este una dintre tarile europene unde varsta legala de pensionare este cea mai mica, chiar daca sistemele de pensii nu sunt complet comparabile. 

Aceasta masura de crestere a varstei legale de pensionare a cristalizat furia populara. Sondajele de opinie arata ca majoritatea francezilor ii sunt ostili, chiar daca numarul manifestantilor de pe strada si al grevistilor a stagnat ori a scazut in timp.

Angajarea raspunderii guvernului in baza articolului 49.3 al Constitutiei este unanim considerata drept o infrangere pentru presedintele Emmanuel Macron care a mizat pe creditul sau politic pentru aceasta reforma-cheie a celui de-al doilea mandat.