Bielefeld, un oras german care dateaza din secolul al IX-lea e.n., are 340.000 de locuitori, o universitate si un fort medieval, ofera un premiu de 1 milion de euro oricarei persoane din Germania care poate sa dovedeasca non-existenta acestei localitati.

Biroul de marketing din cadrul municipalitatii, care organizeaza acest concurs insolit, doreste sa demonstreze falsitatea unei teorii a conspiratiei ce dateaza de 25 de ani.

In 1994, un student german a publicat pe sistemul de discutii online Usenet, amuzat si fara griji, urmatorul mesaj: “Bielefeld? Nu exista asa ceva”.

Mesajul lui Achim Held a devenit o gluma care dureaza de mult timp in Germania, dupa ce s-a raspandit cu rapiditate si a devenit viral, odata cu avantul spectaculos al internetului.

Usenet a fost un sistem de mesagerie electronica publica, predecesor al forumurilor de pe internet, care s-au raspandit foarte rapid si au alimentat multe teorii ale conspiratiei.

In 2012, chiar si cancelarul Angela Merkel a facut o referire la “gluma Bielefeld”, atunci cand a sustinut un discurs la o gala de premii organizata la Berlin si a spus ca isi aminteste de un eveniment la care a participat in Bielefield. “Asadar, chiar exista!”, a adaugat Angela Merkel.

Invitatii au izbucnit in ras, iar doamna Merkel a continuat sa glumeasca pe aceeasi tema: “Am avut impresia ca am fost acolo... Sper ca voi putea sa merg din nou acolo”.

Care sunt regulile concursului?

Cetatenii germani adulti trebuie sa expedieze pana pe 5 septembrie pe adresa companiei Bielefeld Marketing GmbH dovada ca orasul Bielefeld “nu exista”. Concursul a fost creat cu aprobarea oficialilor municipali.

Potrivit site-ului oficial al concursului (redactat in limba germana, n.r.), dovezile inscrise pot sa fie prezentate in forme variate - fotografii, videoclipuri sau text. ”Insa perlele voastre de intelepciune trebuie sa fie incontestabile. Acum este randul nostru sa ne distram!”, au adaugat organizatorii.

Ei mai spun ca sunt “99,99% siguri” ca pot sa respinga orice “dovada”. Insa contribuabilii nu trebuie sa se ingrijoreze: premiul de 1 milion de euro provine din donatii ale sponsorilor cu care colaboreaza Bielefeld Marketing GmbH si va fi inmanat in situatia putin probabila a desemnarii unui castigator.

Organizatorii au spus ca pot sa contacteze diversi experti pentru analiza absolut orice dovada care va incerca sa demonstreze ca Bielefeld nu exista.

Activistii pentru mediu din filiala locala a organizatiei Fridays for Future au prezentat pe Twitter propria versiune a concursului: ei ofera 1 milion de euro oricarei persoane care poate sa dovedeasca stiintific ca modificarile climatice nu exista. Cei care neaga modificarile climatice ar fi, dupa parerea lor, teoreticieni ai conspiratiei.

Cum a aparut teoria conspiratiei Bielefeld?

Achim Held, un student la informatica, participa la o petrecere in Kiel, un oras portuar din nordul Germaniei, cand un alt invitat i-a spus ca venea de la Bielefeld - insa Achim nu era constient de existenta acelui oras. Si alte persoane prezente la petrecere au fost uimite de existenta unui oras cu acel nume, potrivit postului german de televiziune ARD.

La scurt timp dupa aceea, Achim nu a putut rezista tentatiei de a publica pe Usenet mesajul “Bielefeld? Nu exista asa ceva”, dupa ce a remarcat ca numele localitatii fusese taiat pe un indicator rutier ce arata directia si distanta ramasa de parcurs pana la Bielefeld din cauza unor lucrari de reparare a soselei.

Usenet era un sistem de discutii online mult mai limitat, insa mesajul tanarului student german a ajuns sa fie citit de suficient de multi utilizatori pentru a deveni viral.

Desi poate ca Bielefeld este lipsit de anumite atractii turistice prezente in alte orase germane, localitatea cu greu ar putea fi considerata neinsemnata: gazduieste sediul general al unuia dintre cei mai mari producatori de aditivi alimentari din Germania (Dr. Oetker); clubul Arminia Bielefeld se mandreste cu istoria sa si performantele obtinute in campionatul german de fotbal, chiar daca joaca in prezent in a doua divizie din Bundesliga; Bernhard Schlink, autorul bestsellerului international “The Reader”, s-a nascut in acest oras si a predat dreptul la Universitatea Bielefeld.

Sursa: