Un brad de Craciun a fost pus, pentru prima oara de la dezastrul de la Cernobil din 1986, in piata centrala a „orasului fantoma” Pripiat, relateaza postul TV ZIK din Ucraina, citat de BBC.
Pripiat, care avea 47.000 de locuitori, este acum pustiu din cauza radiatiilor.
Fostii locuitori au venit anul acesta in orasul abandonat pentru a decora copacul cu fotografii de familie, in cadrul unei campanii organizate de Asociatia Operatorilor Turistici din Cernobil.
Unii dintre ei, veniti pentru prima data la Pripiat dupa dezastrul nuclear, au adus ceasuri pentru a decora bradul, ca „simbol al trecerii timpului si a faptului ca, in timp, orasul nu moare, ci reinvie”.
Katerina Aslamova, reprezentanta unei agentii de turism, spune ca vrea sa introduca orasul si parti din zona de excludere de langa Cernobil in Patrimoniul Unesco.
Declaratiile acesteia vin in conditiile in care turismul in zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobil a inregistrat „un nou record” fiind vizitat de aproape 75.000 de turisti pana in august 2019.
Acest lucru se datoreaza in parte serialului HBO „Chernobyl” despre cel mai grav accident nuclear din istorie.
„Trebuie sa dam acestui teritoriu al Ucrainei o noua viata. Pana acum, Cernobilul a fost o parte negativa a brand-ului ucrainean. E momentul sa schimbam acest lucru”, a spus Volodimir Zelenski, presedintele Ucrainei, dupa ce a semnat decretul prezidential care transforma oficial locul in zona turistica, in vara acestui an.
Potrivit evaluarilor oficiale, explozia care s-a produs in dimineata zilei de 26 aprilie 1986 a imprastiat 200 de tone de radioactivitate de peste 50 de milioane de currie, echivalentul a 500 de bombe atomice de la Hiroshima.