be Într-un videoclip publicat recent de presa de stat din Iran, doi lideri militari pot fi văzuți inspectând un sistem lung de tuneluri plin de arme. Dar, cu toate că filmarea este menită să demonstreze capacitățile de atac ale Iranului, imaginile scot în evidență și o vulnerabilitate majoră a acestui uriaș complex subteran iranian, potrivit unei analize The War Zone, relatează digi24.ro.

În timp ce fac un tur al depozitului subteran de rachete, comandanții prezintă mai multe tipuri de rachete avansate din arsenalul armatei iraniene, precum rachetele balistice Kheibar Shekan, Ghadr-H, Sejjil și Haj Qassem, dar și rachete de croazieră sol-sol Paveh Land. 

Iranul a folosit mai multe din aceste rachete în timpul atacului împotriva Israelului de toamna trecută.

Armamentul, însă, este ținut în ceea ce pare a fi un singur tunel foarte lung și caverne mari fără niciun fel de uși blindate sau alte structuri care să separe diferitele secțiuni ale tunelului. 

Acest design ar putea avea consecințe devastatoare dacă s-ar produce o explozie sau un incendiu în sistemul de tuneluri subterane. Lipsa unor măsuri de protecție în interiorul bazei ar putea duce la o uriașă serie de explozii în lanț. 

Videoclipul a fost publicat după ce, în luna martie, președintele american Donald Trump a amenințat Teheranul, căruia i-a dat un ultimatum de două luni pentru a ajunge la un nou acord nuclear. 

Trump a mai spus și că Iranul ar putea fi ținta unor acțiuni militare din partea Statelor Unite din cauza susținerii oferite de Iran pentru rebelii Houthi din Yemen, împotriva cărora America a lansat o nouă campanie de bombardamente. 

În noiembrie 2020, Iranul a publicat primele imagini cu o bază subterană dotată cu rachete balistice, în care armele pot fi văzute pregătite de lansare și mutate printr-o rețea uriașă de tuneluri folosind un sistem automatizat de transport pe șine.

Cu toate că multe dintre cavernele și buncărele subterane iraniene pot proteja arsenalul de rachete și avioanele militare ale Iranului în fața atacurilor aeriene, ele rămân totuși vulnerabile în alte situații. 

Israelul a demonstrat acest lucru atunci când a distrus un centru subteran fortificat din nord-vestul Siriei, unde erau produse rachete, într-un raid de noapte al forțelor speciale israeliene, care s-au infiltrat în baza secretă și au obținut echipamente și documente, înainte de a demola cu explozivi întreaga structură. 

Atacul în care au fost implicate mai multe elicoptere a arătat că armata israeliană este capabilă și dispusă să folosească trupe terestre ca să atace complexe subterane adânci pe care nu le poate distruge din aer. 

Câteva săptămâni mai târziu, forțele aeriene israeliene au lovit un centru de comandă subteran al grupării Hezbollah din Beirut folosind zeci de bombe anti-buncăr. În urma atacului, liderul grupării, Hassan Nasrallah, a fost ucis. 

Cu toate că Iranul are fără îndoială multe arme protejate în aceste baze subterane cu care poate lansa atacuri de la distanță, din imaginile publicate pare că o singură explozie în interiorul tunelurilor ar putea avea consecințe catastrofale pentru întregul complex.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.