Will Timms este un om foarte ocupat. El își petrece zilele străbătând al doilea oraș ca mărime din Marea Britanie pentru a elimina șobolanii, gândacii și alte creaturi nedorite din casele oamenilor, scrie știrileprotv.ro
Will Timms este un om foarte ocupat. El își petrece zilele străbătând al doilea oraș ca mărime din Marea Britanie pentru a elimina șobolanii, gândacii și alte creaturi nedorite din casele oamenilor.
În ultima vreme, telefonul lui Timms sună încontinuu, deoarece aproximativ 17 000 de tone de gunoi s-au adunat pe străzile din Birmingham.
„Mirosul este absolut de necrezut. Ai mâncare în putrefacție, ai viermi pe podea care se târăsc din saci", a declarat Timms pentru CNN.
Gunoaiele colcăie de viermi, cu săptămânile
Gunoierii din Birmingham, oraș unde trăiesc și muncesc și mulți români, au fost în grevă din cauza salariilor, astfel încât unii dintre cei 1,2 milioane de locuitori ai orașului au rămas săptămâni întregi cu deșeurile în fața casei. Mormanele de saci de gunoi, unele înalte de câțiva metri, împânzesc străzile din cărămidă roșie, iar vântul șuieră printre grămezi de gunoi putrezit, unde șobolanii și șoarecii își fac veacul.
„Acesta este un restaurant de cinci stele pentru ei și au și un hotel pe lângă el", a spus Timms.
Afacerile de control al dăunătorilor sunt în plină expansiune - atât de mult încât Timms, care lucrează singur, nu poate face față numărului mare de cazuri și a încredințat unele sarcini unor firme concurente de dezinsecție. El a declarat că numărul de apeluri de la persoane care au găsit șobolani în casele lor a crescut cu aproximativ 50% de când au început grevele lucrătorilor de la gunoi.
Birmingham este un oraș care a propulsat odată revoluția industrială creatoare de bogăție a Marii Britanii și care, cu mai puțin de doi ani în urmă, s-a declarat, practic, falimentar.
„Sunt gunoaie peste tot, șobolani peste tot ... (sunt) mai mari decât pisicile. Aceasta este Marea Britanie. Acesta este 2025. Ce se întâmplă?", se întreabă Abid, din orașul-satelit Balsall Heath.
Răspunsul e că aproape 400 de gunoieri sunt în grevă din cauza deciziei consiliului locali de a elimina un anumit rol din rândurile lor. Unite, sindicatul care îi reprezintă pe lucrători, susține că această măsură blochează progresul salarial al lucrătorilor și retrogradează o parte din personal, ceea ce duce la o reducere anuală a salariului de până la 8.000 de lire sterline (10.390 de dolari).
Birmingham City Council contestă această cifră și afirmă că a oferit roluri alternative și oportunități de recalificare lucrătorilor afectați. Pe site-ul său web, consiliul afirmă că „niciun lucrător nu trebuie să piardă bani" și că schimbările de personal sunt o parte esențială a încercării sale de a „deveni sustenabil din punct de vedere financiar" și de a-și moderniza serviciul de colectare a deșeurilor.
Conflict sindical de trei luni
Conflictul dur a intrat recent în a patra lună consecutivă și a escaladat. La început, grevele au fost intermitente, dar la începutul lunii martie au intrat pe termen nedeterminat. Doar o parte dintre gunoierii orașului și personalul agenției lucrează încă și, potrivit consiliului, mai puțin de jumătate din numărul obișnuit de camioane de gunoi sunt în prezent operaționale.
Unele părți ale orașului păreau să fie mult mai afectate decât altele atunci când reporterul CNN le-a vizitat săptămâna trecută.
Luni, consiliul municipal a transmis că acumularea de deșeuri și riscul pentru sănătatea publică pe care îl reprezintă au creat un "incident major" - un mecanism oficial care a permis oficialilor să trimită camioane de gunoi suplimentare în oraș. Reprezentanții consiliului au precizat că protestatarii au blocat camioanele care plecau de la depozitele de deșeuri, ceea ce a dus la mai puține colectări din gospodării.
„Este o muncă periculoasă, este o muncă murdară, este o muncă extrem de solicitantă din punct de vedere fizic ... astfel încât oamenii merită să fie recompensați în mod corespunzător pentru aceasta", a declarat Onay Kasab, reprezentant Unite, pentru CNN.
Serialul BBC "Peaky Blinders", despre o bandă de infractori din Birminghamul anilor 1920, a pus orașul pe harta mondială atunci când a avut premiera în urmă cu peste un deceniu - generând propria sa industrie a turismului și aducând orașului o imagine extrem de necesară.
La sfârșitul anului 2023, Primăria orașului Birmingham, condusă de Partidul Laburist aflat la putere în Marea Britanie, a depus o notificare în temeiul articolului 114 - versiunea în administrația locală a falimentului - prin care a oprit toate cheltuielile, cu excepția celor pentru servicii esențiale precum educația și colectarea deșeurilor.
Birmingham, în faliment și din cauza compensațiilor acordate femeilor
Consiliul a intrat în faliment în mare parte din cauza unui litigiu privind egalitatea de remunerare care datează de mai mulți ani, ceea ce înseamnă că trebuie să plătească sume uriașe drept compensații foștilor lucrători - majoritatea femei care au fost plătite mai puțin decât bărbații pentru o muncă similară.
Dar greșelile consiliului s-au adăugat la presiunile pe care acesta nu le poate controla.
Cererea pentru serviciile sale a crescut pe măsură ce Brummies – cum sunt numiți locuitorii orașului - trăiesc mai mult, în timp ce costurile de furnizare a acestor servicii au crescut, de asemenea. Este o situație dificilă împărtășită de administrațiile locale din întreaga țară, multe dintre acestea fiind pe muchie de cuțit din punct de vedere financiar
Autoritățile locale din Marea Britanie primesc o mare parte din finanțare sub formă de subvenții de la guvernul central. Însă valoarea acestor subvenții a scăzut vertiginos din 2010, când fostul guvern conservator s-a angajat într-un deceniu de austeritate menit să reducă datoriile țării în urma crizei financiare.
În Anglia, finanțarea consiliilor pe rezident - incluzând atât subvențiile, cât și impozitele locale - este, în medie, cu 18% mai mică decât nivelul din 2010, potrivit unui raport din iunie 2024 al Institutului pentru Studii Fiscale.
Ghinioanele orașului Birmingham îl apasă greu pe Timms, de la deratizare. „Sunt furios (din cauza) felului în care arată orașul. Afectează sănătatea tuturor. Totuși, pare să existe ca o solidaritate (între noi), și este fantastic. Iubesc Birmingham la nebunie", a spus el.