O sărbătoare a familiei și a prietenilor cu care-ți dorești să petreci în liniște și tihnă. Paștele este deosebit de frumos în Bucovina datorită tradițiilor păstrate poate chiar sute de ani, vestitele ouă încondeiate, pasca și cozonacii rumeniți. Farmecul mănăstirilor încarcate de istorie întregesc atmosfera. Aici puteți auzi clopotele Mănastirilor Voroneț, Putna și Sucevița, care vestesc Învierea Domnului sau participa la cel mai mare concurs de ciocnit ouă organizat la Mănăstirea Humorului.
Pastele tradițional în Bucovina supranumită și „Elvetia Orientului” aduce bucurie spirituală, mâncăruri alese, jocuri și veselie, toate traduse în multe obiceiuri și tradiții respectate cu sfințenie de fiecare generație și transmise mai departe.
În special în perioada Paștelor, Bucovina are un farmec aparte, datorită traditiilor: vestitele ouă încondeiate, pasca și cozonacii frumos rumeniți.
Turiștii aleg să vina pentru tradițiile care se păstrează din generație în generație dar și pentru spiritualitata zonei. Sunt numeroase mănăstiri și biserici unde aceștia aleg să participe la slujbele de Paște, să se bucure de tot ce înseamnă gastronomia locală.
Încondeierea oualor are o importanță deosebită în Bucovina. Aici, ele nu sunt doar vopsite în roșu, ci se creează adevărate opere de artă, localnicii stâpânind tehnici elaborate.
În comuna Ciocăneşti din județul Suceava găsești un adevărat tezaur al tradițiilor. În fiecare an acolo are loc Festivalul National al Oualor Incondeiate. Este un eveniment unic în țara.
Marilena NICULIȚĂ, DIRECTORUL MUZEULUI OUĂLOR ÎNCONDEIATE CIOCĂNEȘTI: “Aici la Ciocănești, turiștii care ajung sunt nu numai din țară, sunt de peste tot. Vin turiști din toată lumea aș putea spune că au ajuns aici la noi la Ciocănești. Pot admifra pdeste 5 mii de ouă încondeiate. “
De Paște Mănăstirea Humorului este gazda celui mai mare concurs de ciocnit ouă din Bucovina. La mănăstire există denumirea de ouari, sunt acei oameni care se pricep cel mai bine la a găsi cele mai bune ouă pentru concurs. Prin lovirea lor de dinți ei pot spune în proporție de 99 la sută, care ou se va sparge și care rămâne întreg.
“Ce faceți aici?
- Le căutăm! Acesta e procedeul. La începutul postului se încep a căuta ouăle. Stăm după ouă la găini. Certăm nevasta să nu le ieie și noi le căutăm. Ele sună într-un fel când le face găina, după aceea își schimbă rezonanța.”
„Secretul e să fie tare, să fie tare, să aibă sunet.”
Dacă ajungeţi prin Bucovina, păcat să nu treceţi și pe la Muzeul Oului din localitatea Vama. Este cel mai mare muzeu de acest gen din România, dar şi din lume.
Și totul pare că nu se termină în Bucovina.
Mănăstirile din Bucovina sunte cele mai solicitate de turiști pentru sărbătorile pascale. Putna, supranumită și „Ierusalimul neamului românesc”, se distinge prin frumusețea sa arhitecturală și spiritualitatea profundă.
Înăuntrul său, odihnește voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt, adăugând o importanță istorică acestei locații sacre.
Mănăstirea Voroneț denumită și „Capela Sixtină a Estului," te cucerește cu frumusețea sa unică și vibrantă, reprezentată de celebrele fresce exterioare, care au supraviețuit veacurilor și au fost declarate Patrimoniu Mondial UNESCO. Mănăstirea Sucevița o bijuterie arhitectonică și spirituală din nordul României, îți oferă o incursiune într-o lume de frumusețe și credință.
De altfel pachetele turistice oferite de agențiile de tursim, includ pe lângă cazarea la pensiunile din Bucovina, și masa festivă de Paște, participare la slujba de Înviere la Mănăstirea Voroneț sau Humor, meniuri tradiționalee, ouă roșii, pască, cozonac, drob, friptură de miel și alte bunătătăți.