Ministrul Apărării din Pakistan a declarat că o incursiune militară din partea Indiei vecine este iminentă, după atacul de săptămâna trecută asupra unor turiști în provincia Kashmir, incident ce a dus la amplificarea tensiunilor dintre cele două puteri nucleare, informează hotnews.ro.

Atacul insurgenților din Kashmir a provocat moartea a 26 de persoane și a provocat furie în India, țară majoritar hindusă, precum și apeluri la acțiune împotriva Pakistanului majoritar musulman. India acuză Pakistanul că sprijină insurgența din Kashmir, o regiune revendicată de ambele state, care au purtat deja două războaie pentru controlul acesteia.

Riscul unei escaladări a tensiunilor

„Am consolidat forțele noastre pentru ceva ce acum este iminent. Astfel că într-o asemenea situație trebuie luate anumite decizii strategice, iar aceste decizii au fost luate”, a declarat ministrul Apărării Khawaja Muhammad Asif, într-un interviu pentru Reuters.

Asif a spus că discursul Indiei se înăsprește și că armata pakistaneză a anunțat guvernul în ce privește posibilitatea unui atac indian. Ministrul nu a dat detalii suplimentare legate de motivele care-l fac să creadă că o incursiune este iminentă.

După atacul din Kashmir, India a indentificat doi dintre suspecți ca fiind pakistanezi. Islamabadul a negat orice implicare și a cerut o anchetă neutră.

Asif a spus că Pakistanul se află într-un grad ridicat de alertă și că va folosi armele nucleare doar „dacă există o amenințare directă la adresa existenței noastre”.

Deja la granița dintre India și Pakistan au avut loc schimburi de focuri, în zilele de vineri și sâmbătă. Armata Indiei i-a acuzat pe soldații pakistanezi că au deschis focul din „mai multe posturi” de pe puternic militarizata linie de armistițiu, iar forțele indiene „au răspuns în mod corespunzător” la ceea ce susțin că au fost focuri „neprovocate”. Nu au fost raportate victime.

Măsuri simetrice

În cadrul unor măsuri reciproce, India a suspendat Tratatul privind apele Indusului, a expulzat diplomați pakistanezi și a anulat vize pakistaneze. Islamabadul a ripostat expulzând diplomați indieni, anulând vize indiene și închizându-și spațiul aerian. În plus, a suspendat acordul Shimla din 1972, un cadrul de lucru esențial pentru dialog.

Ministrul resurselor din India, Patil, a declarat că țara va lua măsuri pentru a se asigura că „nicio picătură” de apă a râului nu se varsă în Pakistan după suspendarea Tratatului privind Apele Indusului. Pakistanul a avertizat că orice încercare de a bloca apa ar fi un „act de război”.

Experții spun că întreruperea fluxului ar necesita investiții mari și ani de muncă. „India nu are infrastructura hidroelectrică necesară pentru a împiedica efectiv fluxul de apă către Pakistan pe termen scurt”, a declarat Brahma Chellaney, un analist. „Așadar, acțiunea este în mare parte simbolică”, consideră el.