Efectele pandemiei sunt mult mai puternice decat se estima initial. In tarile cu venituri mici si medii, aproape 70% dintre copiii pana in zece ani nu pot citi sau intelege un text simplu, avertizeaza Banca Mondiala, UNESCO si UNICEF.

Publicat:07.12.2021, 09:14

Totodata, generatia tinerilor care urmeaza in prezent diverse forme de invatamant risca sa piarda aproape 17.000 de miliarde de dolari din venituri din cauza inchiderii scolilor ca urmare a pandemiei. Aceasta suma corespunde unui procent de aproximativ 14% din PIB-ul global actual si este mai mare decat cele 10.000 de miliarde de dolari estimate in 2020, potrivit unui raport al celor trei institutii.

In tarile cu venituri mici si medii, procentul copiilor care nu sunt in stare sa citeasca si sa inteleaga un text simplu la varsta de zece ani - care era deja de peste 50% inainte de pandemie - ar putea ajunge rapid la aproape 70% din cauza inchiderii scolilor si a calitatii mai slabe a invatamantului la distanta.

"Criza COVID-19 a paralizat sistemele de invatamant din intreaga lume. Dupa 21 de luni, scolile raman inchise pentru milioane de copii si s-ar putea ca altii sa nu se intoarca niciodata la scoala", a declarat Jaime Saavedra, responsabil pe probleme de educatie in cadrul Bancii Mondiale.

 

"Nivelul de pierdere a cunostintelor este inacceptabila din punct de vedere moral. Poate avea efecte devastatoare asupra productivitatii, veniturilor si bunastarii acestei generatii de copii si tineri, familiilor acestora si economiilor din intreaga lume", a adaugat el.  

Totodata, criza sanitara a accentuat inegalitatile in domeniul educatiei, afectandu-i mai serios pe copiii cei mai saraci, cu dizabilitati sau pe cei mai mici, subliniaza raportul.

De asemenea, fetele s-au confruntat cu dificultati mai mari in a avea acces la invatamantul la distanta,"pregatirea lor fiind restrictionata de anumite norme sociale, competente digitale limitate si o lipsa de acces la echipamente", se arata in document, scrie Agerpres.

Desi guvernele au pus in aplicare masuri de ajutor exceptionale pentru a face fata pandemiei, mai putin de 3% din aceste fonduri au fost alocate educatiei, deplang situatia cele trei organizatiile internationale intr-un comunicat de presa.
 

Sursa: