China ripostează la tarifele impuse de Donald Trump cu propriile sale taxe vamale adiționale. Le va impune de săptămâna viitoare, când toate mărfurile americane care intră în China vor fi taxate cu 34%, scrie ştirileprotv.ro

Marile burse continuă să fie pe roșu, cu pierderi de peste 3 procente la Londra, Berlin sau Paris și chiar mai mult la cele americane.

Dar Trump le-a transmis investitorilor că politicile sale privind barierele vamale nu se vor schimba niciodată. Susține că acesta este momentul în care se pot îmbogăți.

Bursele globale și-au adâncit pierderile după ce Donald Trump a proclamat Ziua eliberării și a prezentat tabela cu tarife vamale - între 10 și peste 50 la sută - pe care vrea să le impună întregii lumi, cu excepția Rusiei Belarusul și Coreeii de Nord, despre care spune că sunt deja lovite de sancțiuni.

Donald Trump:Era un pacient bolnav. A trecut printr-o operație în Ziua Eliberării. Și va deveni - o țară în plină expansiune, cu adevărat înfloritoare, de fapt va fi ceva uimitor. Avem mii de milioane de dolari angajați să intre în America. Mii de miliarde”.

Trump insistă că degringolada de pe piețele financiare va trece...

Principalele burse americane au închis cu cele mai mari pierderi - pentru o singură zi - de la pandemia de Covid, din 2020. Cel mai mult au pierdut companii precum Apple, Nike sau Target, dependente de producția externă sau de importuri.

Seth Sutel, The Associated Press: „Îngrijorarea mare pe burse este că această escaladare ar putea continua. Iar Europa nici măcar nu a anunțat ce urmează să facă. Cel mai probabil va veni cu un răspuns, dar nu știm care. De asemenea, nu știm cât pe ce perioadă se vor aplica aceste tarife. Speranța pe Wall Street este că aceste tarife sunt de fapt o tactică de negociere și că vor fi retrase imediat ce vor începe negocierile”.

Dar nici vorba de resemnare din partea guvernului canadian, care este gata să pună maxima presiune pe administrația de la Washington.

Mark Carney, premierul Canadei: „Canada este gata să își asume rolul de lider în formarea unei coaliții a țărilor care ne împărtășesc valorile. Noi credem în liberul schimb de bunuri, servicii și idei. Dacă SUA nu mai vor acest rol conducător, Canada o va face”.

Mai multe state au anunțat că pregătesc contramăsuri. Europenii iau în calcul acțiuni punitive care să vizeze giganții americani din tehnologie.

Vizat de tarife americane de 54%, Beijingul și-a anunțat riposta. Începând de joi, va exista un tarif suplimentar de cel puțin 34% pentru toate produsele americane care intră în China. Beijingul a impus, de asemenea, controale la export asupra a șapte elemente rare – esențiale în producția de electronice de consum – pentru a se asigura că nu mai sunt exportate în America.

Lingling Wei, corespondent-șef pentru China, The Wall Street Journal: „Calculele chinezilor prevăd ca, prin ripostă față de tarifele lui Trump, China să-și demonstreze capacitatea de a provoca bătăi de cap companiilor americane, precum și economiei SUA, per ansamblu. Așa că, acesta este modul chinezilor de a trimite un mesaj președintelui Trump și administrației sale și rămâne de văzut cine va avea mai mult de suferit și când”.

Pe de altă parte economiștii avertizează asupra consecințelor nefaste pentru America, pe care le-ar putea aduce tarifele arbitrare impuse de președintele Trump. Prevăd creșterea generalizată a prețurilor și a costului vieții.

Cora Lewis, The Associated Press: „Specialiștii spun să nu intrați în febra cumpărăturilor de panică, dar reevaluați-vă bugetul. Unde se vor simți mai întâi efectele? Experții spun că cel mai probabil la raionul de alimente, la produse precum zahărul și cafeaua vor fi primele afectate. Apoi, multe dintre țările vizate produc îmbrăcăminte și diverse textile, astfel încât costurile ar putea crește cu până la 17% în acest domeniu”.