Fostul Papa Benedict al XVI-lea a murit, sambata, 31 decembrie 2022. Papa Benedict al XVI-lea, nascut Joseph Alois Ratzinger pe 16 aprilie 1927, Marktl am Inn, Germania, a fost episcop al Romei si cap al Bisericii Romano-Catolice in perioada 2005-2013, stirileprotv.ro

Joseph Alois Ratzinger era fiul unui politist si a unei bucatarese, fiind cel mai mic dintre cei trei copii ai familiei. Ratzinger avea sase ani cand nazistii au preluat puterea in Germania in 1933, iar parintii sai, care erau catolici convinsi, erau ostili regimului. Ratzinger a intrat la seminar in 1939, potrviti Enciclopediei Britannica.

Viata si cariera dinainte de a deveni papa

In 1943 a fost recrutat in armata germana, iar in 1945 a fost trimis in Ungaria pentru a intinde capcane pentru tancuri. In aprilie 1945 a dezertat si a fost capturat de fortele americane si tinut prizonier pentru o scurta perioada.

Dupa razboi, Ratzinger si-a continuat educatia la seminar; a fost hirotonit preot in iunie 1951. In 1953 a primit titlul de doctor in teologie la Universitatea din Munchen si apoi au urmai mai multi ani in care a predat dogma si teologie la scolile superioare de filozofie si teologie din Germania.

Pe parcursul lungii sale cariere academice, Ratzinger a scris o serie de lucrari teologice importante, printre care „Introducere in crestinism” (1968) si „Dogma si Apocalipsa” (1973). Activitatea sa i-a atras atentia arhiepiscopului de Koln, Joseph Frings, care i-a cerut lui Ratzinger sa serveasca ca asistent expert la Conciliul Vatican II (1962–65). Una dintre figurile cele mai progresiste din consiliu, Ratzinger s-a opus celor care sperau sa limiteze reforma.

In martie 1977, Ratzinger a fost numit arhiepiscop de Munchen si Freising de catre Paul al VI-lea, care l-a facut cardinal, in acelasi an.

Pe 25 noiembrie 1981, a fost numit prefect al Congregatiei pentru Doctrina Credintei de catre prietenul sau, Papa Ioan Paul al II-lea (1978–2005), pe care il cunostea bine din 1977. Papa si prefectul sau au impartasit o istorie similara, ambii au trait sub regimuri totalitare, iar opiniile lor cu privire la biserica erau in esenta aceleasi. Timp de peste doua decenii, Ratzinger a fost cel mai apropiat consilier al Papei.

Desi de-a lungul timpului a avut numerosi contestatari, cardinalul Ratzinger a fost recunoscut pentru smerenia si blandetea sa, precum si pentru multele sale talente; vorbea mai multe limbi si era un pianist desavarsit, cu o pasiune deosebita pentru Mozart.

Desi Ratzinger a insistat asupra superioritatii credintei catolice fata de alte religii, pe care le considera insuficiente ca mijloc pentru mantuire, el a fost extrem de implicat in eforturile istorice ale Papei Ioan Paul al II-lea de a strange legaturile cu alte alte credinte, in special iudaismul si islamul.

Alegerea ca papa si anii petrecuti ca suveran pontif

Alegerea lui Ratzinger ca papa in a doua zi a conclavului a fost o surpriza in special datorita faptului ca el era considerat principalul candidat. Favoritii nu sunt aproape niciodata alesi, fapt reflectat in expresia populara „Cine intra papa, iese cardinal”.

Alegerea sa a fost asigurata in special datorita perioadei indelungate in care a fost mana dreapta a lui Ioan Paul al II-lea si devotamentului fata de invataturile si idealurile predecesorului sau. Omilia rostita la inmormantarea Papei a contribuit de asemenea la cresterea simpatiei pentru el.

papa benedict

Desi a spus ca s-a rugat sa nu fie ales, Ratzinger a acceptat cu umilinta alegerea sa pe 19 aprilie 2005, devenind, la varsta de 78 de ani, cel mai in varsta papa nou ales de la Clement al XII-lea (1730–40).

A ales numele de Benedict al XVI-lea, in amintirea Sfantului Benedict de Nursia, sfantul patron al Europei si intemeietorul monahismului occidental, precum si a papilor anteriori cu acelasi nume, inclusiv Benedict al XV-lea (1914–22), care a cautat sa aduca la masa negocierilor fortele beligerante in timpul Primului Razboi Mondial.

In timpul mandatului sau, Benedict al XVI-lea a luat imediat masuri pentru a continua dialogul inceput de Papa Ioan Paul cu iudaistii, islamistii si cu alte biserici crestine. Mai mult, el a declarat ca unul dintre obiectivele sale ar fi sa revitalizeze biserica catolica din Europa. Benedict a mai indicat ca va mentine viziunea conservatoare a predecesorului sau in chestiuni de sexualitate, celibatul preotesc si organizarea ecleziastica.

In primii ani dupa ce a fost numit papa, Benedict a vizitat mai multe tari, inclusiv Turcia, unde l-a intalnit pe patriarhul ecumenic al Constantinopolului.

In 2008, Benedict a facut prima sa vizita ca papa in Statele Unite, unde s-a pronuntat impotriva abuzului sexual clerical si a tinut un discurs la Natiunile Unite. Mai tarziu in acel an, el s-a adresat primului Forum catolico-musulman, o conferinta de trei zile a teologilor catolici si a savantilor islamici gazduita de Vatican pentru a promova o intelegere imbunatatita intre cele doua religii.

Controversele si demisia din pozitia de papa

In 2010, acuzatiile de abuz sexual si fizic din partea preotilor parohi si in scolile parohiale - in special in Germania, Irlanda si Statele Unite - l-au adus pe Benedict in atentia presei. Vaticanul a denuntat drept „falsa si calomnioasa” acuzatia conform careia, in calitate de prefect al Congregatiei pentru Doctrina Credintei, Benedict a dus o politica de musamalizare a a cazurilor de abuz sexual din cadrul Bisericii.

demisie papa benedict

In februarie 2013, Benedict a anuntat ca va demisiona la sfarsitul acelei luni, invocand probleme legate de varsta si sanatate. Ultimul sau discurs public din Piata Sf. Petru a atras o multime de peste 50.000. Pe 28 februarie a demisionat oficial, luand titlul de papa emerit.

In 2022, un raport comandat de arhiepiscopia din Munchen l-a acuzat pe papa pensionar ca a tratat gresit cel putin patru cazuri de abuz sexual din partea preotilor, cand era arhiepiscop acolo. Benedict a negat faptele, dar si-a cerut iertare pentru gestionarea cazurilor.