Papa Francisc s-a intalnit luni cu noul ambasador al Rusiei pe langa Sfantul Scaun, potrivit caruia au discutat despre eforturile suveranului pontif de a promova pacea in Ucraina, scrie AFP, citat de hotnews.ro.
Ivan Soltanovski, diplomat de cariera, si-a prezentat scrisorile de acreditare in fata sefului Bisericii Catolice, a precizat Vaticanul intr-un comunicat.
El si Papa „au discutat in special despre misiunea trimisului special al Papei pentru pace in Ucraina, cardinalul Matteo Zuppi, al carui scop este de a rezolva anumite probleme umanitare”, a declarat noul ambasador pentru agentia oficiala de presa rusa TASS.
Ei au convenit sa „continue un dialog onest si deschis cu Sfantul Scaun, bazat in mod traditional pe respect reciproc”, a adaugat el.
Papa l-a desemnat pe cardinalul Zuppi, seful Bisericii italiene, sa conduca o misiune de pace menita sa puna capat conflictului din Ucraina. In cadrul acestei misiuni, cardinalul Zuppi a vizitat Kievul, Moscova, Beijingul si Washingtonul, unde s-a intalnit cu presedintele Joe Biden.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a lasat sa se inteleaga saptamana trecuta ca Zuppi se va intoarce la Moscova.
Potrivit TASS, el a declarat la o masa rotunda: „Eforturile comune cu Vaticanul, al carui trimis se va intoarce, continua”. „Suntem gata sa ne intalnim cu toata lumea, suntem gata sa vorbim cu toata lumea”, a adaugat el.
Papa Francisc a facut numeroase apeluri pentru pace in Ucraina, pana acum fara niciun rezultat, si se roaga in mod regulat pentru victimele conflictului.
Comentariile controversate despre Rusia care au suparat Ucraina
Papa Francisc a admis acum doua saptamani ca afirmatiile pe care le-a facut recent despre Rusia, vazute de multi drept o sustinere a imperialismului rusesc, au fost neinspirate, suveranul pontif afirmand ca a vrut sa le aminteasca tinerilor catolici din Rusia despre mostenirea lor culturala, nu politica, relateaza Reuters.
In ceea ce priveste comentariile despre Rusia, papa Francisc a declarat ca „nu m-am gandit la imperialism cand am spus ce am spus”.
„Poate nu a fost cel mai bun mod de a formula lucrurile, dar vorbind despre mareata Rusie, nu gandeam atat de mult geografic, ci cultural”, a explicat el, mentionandu-l in acest sens pe Feodor Dostoievski, unul dintre autorii sai favoriti.
„A fost un comentariu spontan care mi-a venit in minte deoarece eu am studiat (n.r. istoria rusa) la scoala”, a explicat el si referinta la Petru cel Mare si Ecaterina a II-a.
Suveranul pontif a fost aspru criticat din mai multe parti dupa ce la sfarsitul lunii trecute le-a transmis tinerilor catolici rusi sa-si aduca aminte ca sunt mostenitorii tarilor precum Petru cel Mare.
„Sunteti mostenitori ai marii Rusii: marea Rusie a sfintilor, a regilor, marea Rusie a lui Petru cel Mare, a Ecaterinei a II-a, a marelui imperiu rus, cult, atata cultura, atata umanitate. Sunteti mostenitorii marii mame Rusia. Mergeti inainte”, a afirmat, printre altele, liderul Bisericii Catolice.