De Paște, în cel de pe urmă său mesaj, cu câteva ceasuri înainte să moară, Papa Francisc le-a vorbit credincioșilor despre dragoste, pace și iertare, așa cum a făcut-o mereu de când fumul alb anunța, în 2013, “Habemus papam”, scrie hotnews.ro.

Milioane de credincioși din toată lumea și-au îndreptat curioși privirea spre micul preot argentinian, cunoscut pe atunci mai degrabă pentru admirația sa pentru fotbal, aparent incongruentă cu religia, dar pe care el a explicat-o atât de frumos: ”Sportul este istoria talentului răsplătit prin responsabilitate”. 

Ajuns în Sfântul Scaun după ce Papa Benedict Al XVI-lea abdicase, primul care a făcut un astfel de gest în aproape 600 de ani, noul Papă și-a luat numele de Francisc.  S-a inspirat din Sfântul Francisc de Assisi, întemeietorul ordinului franciscan care a reînnoit spiritual Biserica prin teme precum simplitate, refuzul oricărui privilegiu și egalitate între oameni.

Teme și gesturi de care lumea a avut și are nevoie și pe care noul Suveran Pontif și le-a însușit. De la refuzul său de a purta veșminte colorate sau celebrii pantofi roșii purtați de predecesorii săi încă din antichitate, la discuțiile apăsate despre subiecte neabordate până atunci. Francisc a colecționat adversari. 

Lui Francisc nu i-a fost teamă. El a abordat teme actuale, precum avort, incluziunea femeilor şi persoanelor LGBT+ și a luat măsuri împotriva abuzurilor sexuale din cadrul bisericii, în ciuda criticilor celor mai conservatori.

De asemenea, el a trăit “ce a predicat” în zecile de călătorii pe care le-a făcut în străinătate, în zone defavorizate, printre oameni. În 2019, el a ajuns în România. Și oriunde a mers în țara noastră, mesajul său,  „Să mergem împreună!” a devenit palpabil.

În 2021, într-o cuvântare care a însoțit rugăciunea de duminică, la Vatican, Papa le spunea credincioșilor: “Nu trebuie să-l căutăm pe Dumnezeu în vise şi imagini de măreţie şi putere, ci trebuie să-l recunoaştem în umanitatea lui Iisus şi, în consecinţă, în cea a fraţilor şi surorilor cu care ne întâlnim pe calea vieţii”. 

Patru ani mai târziu, în ultimul mesaj al său către lume, duminică de Paște, Papa Francisc s-a rugat „să dărâmăm barierele care ne despart”, și „pentru a avea grijă unii de alții”. 

În această lume a sumei nule, în care suntem îndemnați ca ”cel mai puternic să triumfe”, puține personalități au avut temeritatea să pledeze pentru a rămâne împreună, noi, ca oameni.  ”Să avem grijă unii de alții”. 

Chiar și cu câteva ore înainte să moară, Papa Francisc a redat lumii, cu neostoită fidelitate, ce era un drept al ei: un loc în mijlocul bisericii sale, unde Dumnezeu are loc egal în toți oamenii. Și toți trăim în pace.