Papa Francis cere ”primirea generoasă şi gratuită” a ”mulţimii imense” a vizitatorilor aşteptaţi la Catedrala Notre-Dame, în mesajul citit la redeschiderea monumentului, scrie g4media.ro
”Notre-Dame va fi în curând vizitată şi admirată din nou de către o mulţime imensă de persoane de toate condiţiile, provenienţele, religiile, limbile şi culturile, multe în căutarea absolutului şi sensuluii vieţii lor”, a declarat Papa în acest mesaj, citit sâmbătă, la ceremonia redeschiderii catedralei.
”Ştiu, Excelenţe, că uşile le vor fi larg deschise” pentru a le primi ”ca fraţi şi surori”, a adăugat el.
Ministrul francez al Culturii Rachida Dati a provocat un scandal după ce a propus în ziarul Le Figaro ca intrarea în catedrală să fie plătită, provocând o opoziţie aprigă din partea episcopiei.
Papa Francisc a refuzat invitaţia la această ceremonie de deschidere, la care au fost prezenţi numeroşi lideri şi personalităţi, o absenţă cu atât mai remarcată cu cât urmează să efectueze o vizită în Corsica în weekendul următor, la un colocviu despre religiozitatea populară.
Suveranul Pontif a evocat ”teribilul incendiu”, în urmă cu cinci ani, care a ”compromis puternic edificiul” şi a subliniat că ”inimile ni s-au strâns în faţa riscului de a vedea dispărând o capodoperă a credinţei şi arhitecturii creştine, un martor secular al istoriei voastre naţionale”.
”Azi, tristeţea şi doliul lasă loc bucuriei, sărbătorii şi laudelor”, a adăugat el, aducând un omagiu ”muncii remarcabile a numeroaselor corpuri de meserii” şi curajului pompierilor.
Papa a salutat ”angajamentul hotărât al puterilor publice şi marele impuls al generozităţii internţaionale care au contribuit la restaurare”.
Acest impuls este, în opinia sa, ”semnul nu doar al unui ataşament faţă de artă, ci şi faţă de istorie”, dar ”şi mai mult încă” este semnul ”că valoare simbolică şi sacră a unui astfel de edificiu este în continuare percepută, de la mic la mare”.
”Fie ca renaşterea acestei admirabile biserici să fie un semn profetic al reînnoirii Bisericii în Franţa”, a adăugat Suveranul pontif, în contextul în care catolcismul francez este angajat într-un lung declin, accelerat de criza abuzurilor sexuale.