Papa Francisc și-a dedicat mare parte din pontificat apelurilor pentru pace, iar mesajul său de Paște din acest an nu a fost o excepție. Pe 20 aprilie, de pe logia Bazilicii Sf. Petru, Papa a transmis tradiționala binecuvântare Urbi et Orbi, un mesaj destinat întregii lumi. Cuvintele sale au adus un semn de speranță și o chemare la reconciliere, scrie digi24.ro.

În continuare, Papa a spus: „Hristos, speranța mea, a înviat”, îndemnându-i pe credincioși să-și îndrepte privirea către mormântul gol ca simbol al renunțării la suferință și începutului unei noi vieți. „Și astăzi, Hristos își asumă toată răutatea care ne opresează și o transfigurează”, a spus el, subliniind că învierea nu este doar un concept religios abstract, ci o forță care provoacă și vindecă realitățile lumii.

„Iubirea a triumfat asupra urii, lumina asupra întunericului, și adevărul asupra minciunii. Iertarea a triumfat asupra răzbunării”, a continuat Papa Francisc, accentuând că răul nu a dispărut din lume, dar nu mai are superioritate asupra celor care acceptă darul învierii. „Răul nu a dispărut din istorie; va rămâne până la sfârșit, dar nu mai are superioritate; nu mai are putere asupra celor care acceptă harul acestei zile”, a subliniat el.

Pace pentru Gaza și lumea întreagă

Papa a făcut apeluri pentru pace în zonele lumii aflate sub conflicte violente. A început cu Țara Sfântă, pe care a descris-o ca fiind „rănită de conflict” și unde violențele din Gaza au provocat moarte și distrugere continuă: „Apelul meu se face din nou pentru un armistițiu imediat în Fâșia Gaza, pentru eliberarea ostaticilor... și pentru accesul la ajutoarele umanitare”.

Apel pentru Liban, Siria, Yemen și Ucraina

Papa a continuat să își îndrepte rugăciunile către alte regiuni afectate de violențe, incluzând Libanul, Siria, și Yemenul. În privința Libanului și Siriei, Papa a vorbit despre „o tranziție delicată în istoria lor” și a îndemnat întreaga Biserică „să păstreze în gânduri și rugăciuni pe creștinii Orientului Mijlociu iubiți”. De asemenea, referindu-se la Yemen, Papa a spus că această țară se află „în una dintre cele mai grave și prelungite crize umanitare din lume din cauza războiului” și a invitat pe toți cei implicați să găsească o soluție „prin dialog constructiv.”

Ucraina a fost o altă temă importantă a mesajului Papal. „Pentru Ucraina, devastată de război”, a spus Papa, „îndemnăm la continuarea eforturilor pentru o pace dreaptă și durabilă”. Papa a reiterat apelurile sale pentru o rezolvare pacifică a conflictului, subliniind importanța reconcilierii și protejării drepturilor celor afectați de război.

Papa a vorbit și despre Caucazul de Sud, unde a menționat tensiunile de lungă durată și a spus: „Este nevoie urgentă de reconciliere”. În acest context, Papa s-a rugat pentru un acord final de pace între Armenia și Azerbaidjan și pentru vindecare în regiune. Totodată, în Balcanii de Vest, Papa a îndemnat liderii să „calmeze tensiunile” și să respingă acțiunile destabilizatoare, alegând în schimb un drum al armoniei, „împreună cu vecinii lor”.

Africa și Myanmar în rugăciunile Papei

În privința Africii, Papa a început prin a face apel pentru pace în Republica Democrată Congo, Sudan, Sudanul de Sud și în regiunile afectate de violențele din Sahel și Cornul Africii. „În fața cruzimii conflictelor care implică civili neprotejați și atacă școli, spitale și lucrători umanitari, nu putem să uităm că nu țintele sunt lovite, ci persoane, fiecare având o suflet și demnitate uman”, a spus Papa, în semn de solidaritate cu cei care suferă.

„Nu poate exista pace fără libertatea religioasă, libertatea de gândire, libertatea de exprimare și respectul pentru opiniile altora”, a adăugat Papa, subliniind că nu poate exista pace adevărată fără respectul drepturilor fundamentale ale fiecărei persoane. Totodată, a vorbit despre necesitatea unei „dezarmări reale”, care să permită construirea unui viitor mai bun, fără conflicte armate.

Papa Francisc nu l-a uitat nici pe poporul din Myanmar, care continuă să sufere din cauza conflictelor interne și a devastării provocate de cutremurul din Sagaing: „Anunțul unui armistițiu este un semn de speranță pentru întreaga Myanmar”.

Națiunile trebuie să investească în dezvoltare, nu în război

„Lumina Paștelui ne îndeamnă să dărâmăm barierele care ne despart”, a spus Papa, referindu-se nu doar la barierele fizice, ci și la cele politice, economice și spirituale. „Națiunile trebuie să-și folosească resursele nu pentru reînarmare, ci pentru a combate foamea, a investi în dezvoltare și a avea grijă unul de altul. Acestea sunt 'armele' păcii: arme care construiesc viitorul, în loc să semene semințele morții”, a subliniat el.

Gândurile Papei s-au îndreptat și către prizonierii de război și cei politici, cerând ca Paștele să fie o oportunitate pentru eliberarea lor. „Ce mare sete pentru moarte, pentru ucidere, vedem în fiecare zi”, a condamnat Papa, în timp ce se ruga ca „principiul umanității să nu lipsească niciodată din acțiunile noastre zilnice”.

În final, Papa a subliniat că în acest Paște, Hristos cel Înviat „ne umple cu certitudinea că și noi suntem chemați să luăm parte la viața care nu are sfârșit”, o viață în care „ciocnirea armelor și trosnetul morții nu se vor mai auzi”.