Papa Leon al XIV-lea, primul suveran pontif născut în Statele Unite, are deja un istoric de poziționări clare față de liderii conservatori americani. Înainte de alegerea sa, a criticat în repetate rânduri politicile lui Donald Trump și afirmațiile vicepreședintelui JD Vance, iar activitatea sa pe rețelele sociale sugerează o direcție similară cu cea a predecesorului său, Papa Francisc, în favoarea justiției sociale și a solidarității cu migranții, transmite digi24.ro.

Un pontif cu istoric de critici la adresa liderilor conservatori 

Papa Leon al XIV-lea a lansat cândva critici la adresa lui Trump şi Vance. 

Ales joi ca prim lider al Bisericii Catolice care provine din Statele Unite, papa Leon al XIV-lea se află într-o funcţie care se va intersecta adesea cu politica, un domeniu nu chiar complet necunoscut preotului născut în Chicago, a cărui istorie pe reţelele sociale include critici la adresa politicilor administraţiei Trump şi a comentariilor vicepreşedintelui JD Vance, un catolic devotat, convertit doar de câţiva ani, relatează The Associated Press şi Reuters. 

Înainte de a deveni suveran pontif, primul papă născut în SUA nu s-a sfiit să-i critice pe preşedintele Donald Trump şi pe vicepreşedintele JD Vance, iar unele postări ale sale pe social media l-au atras în vârtejul politicii americane divizate, joi, când a preluat conducerea Bisericii Catolice. 

Papa Leon al XIV-lea, care a fost ales de cardinali pentru a-i succeda papei Francisc, are câteva postări dezaprobatoare despre politicile liderilor republicani pe contul său de X, deschis pe numele Robert Prevost, numele său înainte de a-şi începe pontificatul. 

Critici din partea MAGA, reacție pozitivă de la Trump Aceste postări au atras joi critici din partea celor mai fervenţi susţinători conservatori ai lui Donald Trump, inclusiv activista MAGA Laura Loomer, chiar dacă preşedintele însuşi şi-a exprimat mândria de a avea un american la conducerea Vaticanului. 

„Să avem un papă din Statele Unite ale Americii, este o mare onoare”, a spus Trump la Casa Albă. Întrebat dacă se va întâlni cu papa Leon, Trump a spus că „au sunat deja”. 

Acest comentariu vine la scurt timp după ce Trump postase o imagine generată de inteligenţa artificială cu el însuşi îmbrăcat ca papă, chiar în timpul zilelor de doliu oficial pentru Papa Francisc. 

Acţiunea respectivă a stârnit reacții la Vatican şi a fost denunţată de fostul premier italian Romano Prodi drept o interferenţă politică indecentă în chestiuni de credinţă, notează The Asociated Press. 

Actualul papă l-a combătut pe JD Vance În februarie, cardinalul de atunci Prevost a repostat, după o absenţă de doi ani, un articol intitulat „JD Vance se înşeală: Iisus nu ne cere să ne clasificăm dragostea pentru alţii”. 

Vance, convertit la catolicism, este în prezent catolicul cu funcţia cea mai înaltă din politica americană. 

Această postare a actualului papă a avut loc la câteva zile după ce Vance, discutând despre criticile aduse politicilor de imigrare ale administraţiei Trump, într-un interviu pentru Fox News a făcut referire la un principiu creştin „care spune că îţi iubeşti familia şi apoi îţi iubeşti aproapele, apoi îţi iubeşti comunitatea, apoi îţi iubeşti concetăţenii, iar apoi, după aceea, prioritizezi restul lumii”. 

Ca răspuns la criticile online privind poziţia sa, Vance a postat pe X: „Căutaţi pe Google «ordo amoris». În afară de asta, ideea că nu există o ierarhie a obligaţiilor încalcă bunul simţ de bază”. 

„Ordo amoris”, un principiu catolic istoric, se traduce prin „ordinea iubirii”. 

La zece zile după postarea sa iniţială, Robert Prevost a preluat şi a postat un alt articol dintr-o publicaţie iezuită, intitulat „Scrisoarea Papei Francisc, «ordo amoris» a lui JD Vance şi ceea ce Evanghelia ne cere tuturor cu privire la imigraţie”. 

Puncte de dezacord cu Trump: imigrație și rasism 

În aprilie, când Donald Trump a avut o întâlnire cu preşedintele din El Salvador, Nayib Bukele, pentru a discuta despre folosirea unei închisori în care au avut loc presupuse încălcări ale drepturilor omului pentru a încarcera membri suspecţi ai bandelor venezuelene aflaţi în SUA, Prevost a repostat un comentariu care spunea: „Nu vedeţi suferinţa? Conştiinţa voastră nu este tulburată?”. 

Nu era pentru prima dată când actualul papă se arăta în dezacord cu Trump. Pe măsură ce campania lui Trump se intensifica în iulie 2015, actualul papă a repostat pe X un editorial din The Washington Post al cardinalului Timothy Dolan, arhiepiscop de New York, intitulat: „De ce retorica antiimigraţie a lui Donald Trump este atât de problematică”. 

După prima alegere a lui Trump ca preşedinte, în 2016, Robert Prevost a repostat o omilie în care arhiepiscopul de Los Angeles, José Gomez, caracterizând teama multora, inclusiv a elevilor care „cred că guvernul va veni şi le va deporta părinţii, în orice moment”, spunea că America este „mai bună decât atât”.