Primul indiciu despre planurile noului papă a fost dezvăluit odată cu numele pe care acesta l-a ales joi la Vatican, scrie site-ul cotidianului The Independent, potrivit hotnews.ro.

Cardinalul american Robert Prevost, în vârstă de 69 de ani, a fost ales joi noul papă și lider al Bisericii Romano-Catolice și a adoptat numele de Papa Leon al XIV-lea, a anunțat un cardinal de rang înalt în fața numeroșilor credincioși și turiști reuniți în Piața Sfântul Petru.

Cardinalul Robert Prevost, un misionar american care și-a petrecut mare parte din carieră slujind în Peru și conducând apoi influentului Dicaster al Episcopilor de la Vatican, a fost ales primul papă american din istoria de 2.000 de ani a Bisericii Catolice, notează Agerpres.

După tradiționalul anunț „Habemus Papam” („Avem un papă”), rostit în limba latină din balconul Bazilicii Sfântul Petru, a fost dezvăluit numele de botez al noului suveran pontif, urmat de importantul său nume papal, încărcat de semnificații simbolice.

„Pacea să fie cu voi toți”, a spus Papa Leon al XIV-lea din balconul Bazilicii Sfântul Petru joi seară, în primul său discurs public.

Numele lui papal semnifică din punct de vedere istoric „tăria în timpul unei perioade de criză”, a dezvăluit un comentator catolic.

Alegerea cardinalului de origine americană Robert Francis Prevost a venit ca o surpriză, a declarat preotul catolic și bloggerul Ed Tomlinson.

„Pare a fi, probabil, o continuare a liberalizării lui Francisc”, a declarat el pentru The Independent.

În ceea ce privește alegerea numelui său papal, Ed Tomlinson a spus că acest nume are o istorie lungă.

„Numele papal Leon arată, fără surpriză, un Papă care va fi puternic într-o perioadă de criză, din punct de vedere istoric”, a precizat el.

Ultimul papă care a ales numele Leon a trăit în urmă cu mai bine de 100 de ani. Papa Leon al XIII-lea a condus Biserica Catolică din 1878 până în 1903. Primul papă cu acest nume, papa Leon cel Mare, a condus Biserica Catolică în perioada 440-461.

Papa Leon al XI-lea a avut unul dintre cele mai scurte pontificate din istorie, care a durat mai puțin de o lună – de la 1 aprilie 1605 până la moartea sa, pe 27 aprilie 1605.

Ce semnificații ascunde numele papal

Dacă noul suveran pontif ar fi ales numele papal Francisc al II-lea, atunci acesta ar fi semnalat o continuare a accentului pus de precedentul papă pe grija pastorală și pe ajutorarea celor marginalizați. Papa Francisc însuși a sugerat la un moment dat, în glumă, că succesorul său ar putea alege numele Ioan al XXIV-lea, făcând referire la papa progresist Ioan al XXIII-lea din perioada Conciliului Vatican II.

Dimpotrivă, alegerea numelui de Pius, cel mai frecvent folosit nume papal din secolul al XX-lea, ar fi indicat în mod clar un tradiționalist la conducerea Bisericii Catolice.

După cum a remarcat Natalia Imperatori-Lee, rector al catedrei de studii religioase de la Manhattan College, „în cele mai adânci adâncuri ale minții lor, atunci când începe conclavul, fiecare dintre cardinali intră acolo având în vedere un anumit nume”.

Numele ales de fiecare suveran pontif le oferă oamenilor o primă „radiografie” vitală asupra viziunii pe care noul papă o are asupra Bisericii Catolice.

Istoria numelor papale

În cea mai mare parte a primului mileniu din istoria Bisericii Catolice, papii și-au folosit prenumele de botez. Prima excepție a fost romanul Mercurius din secolul al VI-lea, care fusese numit după un zeu păgân și a ales numele mai potrivit de Ioan al II-lea.

Practica adoptării unui nume nou a devenit înrădăcinată în secolul al XI-lea, o perioadă în care papii germani au ales nume ale primilor episcopi creștini din „dorința de a simboliza continuitatea”, a declarat reverendul Roberto Regoli, istoric la Universitatea Pontificală Gregoriană din Roma.

Timp de multe secole, noii papi au avut tendința de a alege numele papei care i-a ridicat la rangul de cardinal. Ioan a fost cel mai popular nume, ales de 23 de papi, urmat de Benedict și Grigore, fiecare cu câte 16 reiterări.

Abia începând cu mijlocul secolului al XX-lea, noii papi au început să aleagă nume care să semnaleze obiectivele papalității lor, a declarat Roberto Regoli.

„Chiar și acum, când îl așteptăm pe noul papă, numele cu care el se va prezenta ne va ajuta să înțelegem orizontul spre care vrea să meargă”, a adăugat profesorul Regoli.

Unele nume au ieșit din uz de secole, precum Urban și Inocențiu.

„Nu cred că cineva va alege numele de Inocențiu”, a declarat Natalia Imperatori-Lee, având în vedere abuzurile și alte scandaluri care au zguduit Biserica Catolică. „Nu cred că ar fi alegerea potrivită”, a adăugat ea.

Numele recente ale papilor

Francisc

Papa Francisc, ales în 2013, a preluat numele Sfântului Francisc de Assisi, cunoscut pentru smerenia sa, viața trăită în sărăcie și iubirea față de toate ființele vii.

Prin acest nume, papa Francisc a semnalat o papalitate axată pe cei care sunt adeseori văzuți ca „marginalizați”, inclusiv săracii, prizonierii și comunitatea LGBTQ+, promovând în același timp pacea, fraternitatea și protejarea mediului.

Benedict

Acest nume a fost ales cel mai recent de cardinalul german Joseph Ratzinger, devenit papă în 2005. Papa Benedict al XVI-lea a declarat că a dorit să le aducă un omagiu lui Benedict al XV-lea, care a condus Biserica Catolică în timpul Primului Război Mondial și s-a dedicat vindecării rănilor provocate de război, precum și Sfântului Benedict din secolul al VI-lea, fondatorul monahismului occidental, care a contribuit la răspândirea creștinismului în Europa.

Una dintre prioritățile lui Benedict al XVI-lea a fost încercarea de a revitaliza credința în Europa. „Dacă avem un Benedict, atunci știm că cardinalii au ales să îl vadă pe Francisc ca pe o anomalie”, a dezvăluit Natalia Imperatori-Lee.

Ioan-Paul

Primul nume compus din istoria papalității a fost ales de cardinalul Albino Luciani în 1978 pentru a-i onora pe Papa Ioan al XXIII-lea, care a deschis procesul Conciliului Vatican II, ce a reformat Biserica Catolică, și pe Paul al VI-lea, care l-a încheiat.

Numele a semnalat un angajament față de reforme, inclusiv renunțarea la Liturghia în latină în favoarea limbilor locale și deschiderea către alte credințe, în special către iudaism. Papalitatea lui Ioan Paul I a durat doar 33 de zile. Cardinalul polonez Karol Wojtyla, care i-a succedat, a ales numele Ioan Paul al II-lea.

Ioan

Acest nume a fost ales de 23 de ori de papi, cel mai recent în 1958 de către Papa Ioan al XXIII-lea. Ioan se poate referi la Sfântul Ioan Apostolul, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus și autorul uneia dintre Evanghelii, sau la Sfântul Ioan Botezătorul, profetul care l-a botezat pe Iisus.

„Ioan al XXIII-lea a fost un papă de la care nimeni nu aștepta prea multe, dar care a avut un impact colosal asupra bisericii”, a declarat Natalia Imperatori-Lee.

Paul

A fost ales de șase ori, cel mai recent în 1963 de către Paul al VI-lea. Sfântul Apostol Pavel a răspândit învățăturile lui Isus în secolul I.

Pius

Acest nume este asociat cu papi cunoscuți pentru tendința lor tradiționalistă și antireformistă. Papa Pius al IX-lea a ordonat răpirea băiatului evreu Edgardo Mortara în 1858 și l-a crescut ca pe un copil catolic la Vatican după ce a aflat că fusese botezat în secret de o menajeră.

Pius al X-lea a fost antimodernistul de la începutul secolului al XX-lea care a inspirat grupul schismatic anti-Vatican al II-lea, Societatea Sfântul Pius al X-lea. Pius al XII-lea a fost papa din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, criticat pentru că nu a vorbit suficient despre Holocaust.

„Pius este acum un nume care a fost luat ostatic de unele grupuri catolice care pot fi considerate tradiționaliste”, a declarat profesorul Regoli.

Noile direcții ale unui papă

Un nou papă este liber sa aleagă un nume care nu a mai fost folosit până acum, așa cum a procedat papa Francisc.

„Acest lucru ar deschide un nou capitol și ar putea însemna că programul său nu este în linie cu niciunul dintre predecesorii săi, deci un program încă și mai personalizat”, a explicat profesorul Regoli.

Natalia Imperatori-Lee a sugerat un alt nume care ar fi putut semnala o continuare a moștenirii papei Francisc: Ignațiu, pentru a face trimitere la fondatorul Ordinului Iezuit din care a făcut parte și papa Francisc.