Șefa Comisiei Europene a supraviețuit moțiunii de cenzură în Parlamentul European. Acesta este un instrument rar folosit, care a dezvăluit nemulțumirea mai multor grupuri politice față de stilul de conducere al Ursulei von der Leyen și față de politicile sale tot mai de dreapta.    

„Votul este închis! A fost respins!”

În total, 553 de eurodeputați au fost prezenți la votul asupra moțiunii de cenzură, desfășurat prin apel nominal. Pentru demiterea Ursulei von der Leyen au votat 175 de eurodeputați, iar împotrivă – 360. Pentru ca aceasta să fie adoptată, era necesară o majoritate de două treimi din voturile exprimate. 

Deși Ursula von der Leyen a supraviețuit votului – așa cum era anticipat – experții atrag atenția că problemele sale nu se opresc aici. POLITICO scrie că votul de astăzi privind moțiunea de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen cristalizează opoziția politică tot mai mare față de o președintă a Comisiei Europene care s-a deplasat spre dreapta și care se află tot mai des în dezacord cu două dintre marile partide care au adus-o la putere. 

Faptul că a fost nevoită să se apere în fața Parlamentului European privind gestionarea achizițiilor de vaccinuri din timpul pandemiei — scandal cunoscut drept „Pfizergate” — marchează un moment sumbru pentru lidera de 66 de ani, care până acum a reușit să evite expunerea la astfel de controverse.

Moțiunea, inițiată de europarlamentari de dreapta și susținută de alte grupuri, o acuza de lipsă de transparență, amestec politic în alegeri naționale și abuz în utilizarea fondurilor europene.