Parlamentul European a dat astazi un vot final in ceea ce priveste Acordul economic si comercial UE-Canada (CETA), potrivit EUObserver.
Astfel, a fost aprobat Acordul de liber-schimb intre Uniunea Europeana si Canada - ceea ce va permite intrarea provizorie in vigoare a acestui acord in lunile care vor urma.
Potrivit Agerpres, care citeaza Reuters, 408 europarlamentari au votat pentru si 254 impotriva CETA.
Acordul, negociat timp de sase ani si incheiat dupa zile de agonie din cauza opozitiei unei regiuni din Belgia, aduce eliminarea unui numar semnificativ de taxe vamale si bariere non-tarifare.
Pentru Romania insa, are si o semnificatie politica majora: cetatenii romani vor putea calatori in Canada fara vize.
Cetatenii romani si bulgari vor putea circula fara vize in Canada, incepand cu 1 decembrie 2017, ca urmare a semnarii Acordului Economic si Comercial Cuprinzator (CETA) din UE si Canada, o prima etapa a liberaliazii regimului de vize urmand sa aiba loc de la 1 mai 2017, a anuntat recent Guvernul Romaniei.
O parte dintre romani vor putea merge fara viza in Canada din mai 2017.
In perioada de pana la momentul eliminarii depline a regimului de vize, Canada va introduce o ridicare partiala a vizelor pentru cetatenii romani eligibili care calatoresc in aceasta tara. Astfel, la 1 mai 2017, cetatenii romani care au detinut o viza canadiana temporara in ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care detin, in prezent, o viza valida, valabila pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea sa viziteze sau sa tranziteze Canada pe baza unei autorizatii electronice de calatorie (eTA) in loc de viza, se arata in comunicat.
Potrivit sursei citate, in urmatoarele luni, oficialii romani vor lucra cu omologii canadieni pentru a pregati o tranzitie de succes la regimul de calatorie fara vize si pentru a dezvolta aranjamentele in cadrul carora cele doua tari sa colaboreze mai bine in gestionarea oricaror tendinte negative in domeniul migratiei, daca acestea ar aparea.
Asigurarea unei sustenabilitati pe termen lung pentru ridicarea deplina a vizelor reprezinta un obiectiv care este in interesul ambelor tari.
Dupa acest vot, unele dintre masurile prevazute in CETA vor intra in vigoare imediat, chiar daca pentru implementarea totala e nevoie si de acordul fiecarui stat membru UE.
Comertul UE-Canada a reprezentat peste 60 de miliarde de euro in 2015. Odata cu intrarea in vigoare a acordului, este de asteptat ca aceasta suma sa creasca, potrivit cifrelor oferite de Parlamentul European.
Acordul CETA ar elimina, practic, toate tarifele intre UE si Canada, cu exceptia celor pentru serviciile publice, serviciile audiovizuale si de transport si un numar redus de produse agricole. Acordul prevede, de asemenea, certificarea reciproca pentru o serie de produse, de la bunuri la jucarii.