Parlamentul Germaniei nu i-a inclus pe ambasadorii Rusiei și Belarusului pe lista de invitați pentru ședința specială din 8 mai, care va marca împlinirea a 80 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa, a declarat un purtător de cuvânt al legislativului de la Berlin, joi, potrivit hotnews.ro.
Decizia evidențiază disconfortul care există în Germania în ceea ce privește modul de raportare la rolul jucat de Rusia, pe atunci Uniunea Sovietică, în eliberarea Europei de nazism, având în vedere că președintele rus Vladimir Putin a evocat moștenirea celui de-Al Doilea Război Mondial pentru a-și justifica decizia de a invada Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al Bundestagului german a făcut trimitere la o evaluare a guvernului federal într-o declarație în care explică decizia Berlinului: „Această evaluare a dus la neinvitarea ambasadorilor Federației Ruse și Belarusului, printre alții”.
Reprezentantul parlamentului german nu a oferit detalii despre evaluarea respectivă.
Reprezentanții celorlalte ambasade li se vor alătura parlamentarilor germani la evenimentul din sala plenară a Bundestagului, unde va fi comemorat sfârșitul războiului și, odată cu el, al campaniei de violență și genocid pe care a desfășurat-o Germania nazistă în Europa.
Purtătorul de cuvânt a precizat că nu au fost invitați și oaspeți din străinătate.
Ambasada Ucrainei a confirmat participarea ambasadorului ucrainean și a salutat decizia Bundestagului de a nu-l invita pe cel rus.
„Asta a fost singura decizie corectă”, a afirmat un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice într-o declarație trimisă prin e-mail pentru Reuters.
Ambasadorul Rusiei în Germania a fost la un eveniment comemorativ la Seelow
Miercuri, ambasadorul Serghei Neceaev a participat la un eveniment comemorativ la Seelow, în estul Germaniei, chiar dacă guvernul de la Berlin a reclamat încercările Moscovei de a „instrumentaliza” evenimentele care marchează împlinirea a 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.
A fost vorba despre o comemorare a luptelor de pe platoul Seelow, una dintre bătăliile care au precedat marșul armatei sovietice spre Berlin și capitularea germană din mai 1945. Armata Roșie, care era alcătuită atunci inclusiv din ucraineni și bieloruși, a pierdut acolo cel puțin 30.000 de soldați.
Putătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a spus că ideea germană de a-i exclude pe diplomații ruși și bieloruși de la evenimentele comemorative reprezintă o insultă din partea „moștenitorilor ideologici și descendenților direcți” ai celor care au comis crimele lui Adolf Hitler, a relatat miercuri agenția rusă de presă RIA.