Pasagerii companiilor aeriene din Uniunea Europeana (UE) vor putea in curand sa vorbeasca la telefoanele mobile in timpul zborului, in conditiile in care Comisia Europeana a permis accesul la tehnologia 5G la bordul avioanelor, informeaza BBC.

Recent, Comisia Europeana (CE) a actualizat decizia de punere in aplicare privind spectrul de frecvente pentru comunicatiile mobile la bordul aeronavelor. 

„Pe langa tehnologia mobila din generatiile anterioare, companiile aeriene vor fi in masura sa furnizeze cea mai recenta tehnologie 5G la bordul avioanelor lor, intrucat Comisia a actualizat decizia de punere in aplicare privind spectrul de frecvente pentru comunicatiile mobile la bordul aeronavelor, desemnand anumite frecvente pentru tehnologie 5G in timpul zborului”, conform CE. 

Astfel, pasagerii de la bordul curselor aeriene din UE isi vor putea utiliza telefoanele mobile la capacitatea lor maxima, la fel ca atunci cand sunt conectati la retele mobile 5G de la sol. 

„Cerul nu mai e o limita” cand vine vorba de posibilitatile oferite de 5G 

Statele membre UE au termen limita pana pe 30 iunie 2023 pentru a pune la dispozitie benzile de frecventa 5G pentru zborurile comerciale. 

Dupa aceasta data, este foarte posibil ca pasagerii sa nu mai fie obligati sa puna telefoanele in „Airplane mode” odata ajunsi in avion si sa-si foloseasca aparatele pentru convorbiri, ori sa utilizeze aplicatii care folosesc datele mobile pentru vizionarea de filme, ascultatul de muzica etc. 

„Cerul nu mai e demult o limita cand vine vorba de posibilitatile oferite de conectivitatea super-rapida si de mare capacitate”, a spus comisarul european responsabil penru piata interna Thierry Breton, citat de BBC. 

UE a rezervat inca din 2008 anumite benzi de frecventa pentru cursele de pasageri care sa ofere acces la Internet in timpul zborului, dar acest serviciu s-a dovedit a fi extrem de lent, in conditile in care se baza pe un satelit pentru a stabili o conexiune intre avion si un releu de la sol. 

Noul sistem are avantajul ca dispune de o viteza de transfer mult mai rapida, oferita de infrastructura 5G, care poate ajunge la peste 100Mbs, ceea ce ar permite, de pilda, descarcarea unui film in cateva minute. 

In momentul de fata, pasagerii sunt rugati sa puna telefoanele in „Airplane mode”, de teama interferentelor care ar putea afecta sistemele automatizate de control al zborului. Experienta a aratat ca acest risc este extrem de redus, dar pasagerii sunt in continuare rugati sa-si inchida telefoanele in timpul zborului. 

SUA au cerut amanarea introducerii 5G dupa ce a invocat „potentiale riscuri pentru aviatie”

La inceputul anului, administratia SUA a cerut o noua amanare a introducerii retelei de mare viteza 5G pentru telefoane mobile, invocand potentiale riscuri pentru aviatie, Secretarul Transporturilor, Pete Buttigieg, si seful Administratiei Aviatice Federale (FAA), Steve Dickson, au solicitat operatorilor de telefonie mobila AT&T si Verizon, principalele companii din domeniu din SUA, sa amane cu pana la doua saptamani lansarea noilor benzi de frecventa 5G, programata pentru 5 ianuarie. 

Oficialii americani le-au mai cerut companiilor sa amane introducerea serviciului comercial C-Band in jurul anumitor aeroporturi-cheie pana la sfarsitul lunii martie pentru a le acorda acestora suficient timp sa faca testele si actualizarile necesare, dupa ce producatorii de avioane Airbus si Boeing si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu posibile interferente ale retelei 5G cu radioaltimetrele aeronavelor. 

Acest risc nu exista pentru companiile aeriene in cazul UE si UK, tehnologiei 5G, conform unui specialist citat de BBC, deoarece Europa foloseste un set diferit de frecvente in cazul 5G.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Sursa: