Este cu adevarat saptamana patimilor pentru mai bine de doua miliarde de credinciosi romano-catolici si reformati, din toata lumea.

In timp ce in jur pare ca este loc numai de moarte, oamenii incearca sa se pregateasca sufleteste de Invierea Domnului.

Anul acesta, Sfantul Parinte ii indeamna insa pe toti sa ramana acasa, pentru ca nu vor avea acces la slujbe.

Toti credinciosii isi vor face rugaciunile acasa. Nici o biserica nu va oficia slujbe cu enoriasi, insa toate ceremoniile vor fi transmise video.

Ar fi trebuit sa aiba loc si un ritual, spalarea picioarelor, insa nu va mai fi facut din cauza pandemiei. Preotii ar fi trebuit sa slujeasca si uleiurile pentru tot restul anului cu care sa miruiasca enoriasii, insa nici acest lucru nu va mai fi facut decat dupa pandemie.

Francisc Dobos, purtator de cuvant Ahiepiscopia Romano-Catolica: “Se pune accentul acum, asa cum spuneam si Sfantul Parinte Papa, sa celebram cu simplitate si cu creativitate. Putem darui credinciosilor lumina Invierii lui Hristos din morti in forma ei spirituala. Adica sa-l lasam pe Dumnezeu sa intre in casele si in familiile noastre si sa fie El lumina. Noi sa primimim lumina, nu sa o luam.”

Unii dintre credinciosi si-au amenajat chiar in locuinte cate un altar simbolic.

Maria Popovici, credincioasa: “Abia acum, in seara asta, incepe ce e mai culminant si emotionant, fapt pentru care simt asa, un regret, o distanta enorma ca nu ne putem apropia de persoanele consacrate.”

Dincolo de latura spirituala oamenii se pregatesc asa cum pot de sarbatoare.

Daniel Iacobut, preot: “Eu i-as invita sa priveasca aceasta perioada ca o intoarcere la radacinile crestinismului. Cand Isus a celebrat ultima cina cu apostolii sai, a celebrat-o intr-o casa.”

Si la Vatican, slujbele vor fi tinute doar online, fara enoriasi. Imaginea de anul trecut, cand Papa Francisc a spalat picioarele a 12 detinuti, in Joia mare, va ramane deocamdata doar o amintire. Suveranul Pontif le-a recomandat credinciosilor sa profite de timpul liber si sa se roage mai mult, din sanul familiei.

Sursa: