Se fac noi anchete privind eliberarea frauduloasă de acte de identitate românești, inclusiv pașapoarte. După cele 200 de percheziții desfășurate în județul Botoșani, autoritățile române au ajuns la Câmpulung Moldovenesc. Anchetatorii estimează că aici, peste 1700 de cetățeni străini, inclusiv moldoveni, ar fi obținut documente românești prin fraudă.
Descinderele au avut loc la Primăria și Serviciul de Evidență a Populației din Câmpulung Moldovenesc.
„ - De ce v-au adus doamnă? Știți de ce sunteți acuzată?”
Unii funcționari bănuiți au fost aduși chiar de acasă, iar activitatea administrației publice a fost suspendată temporar.
„ Știți de ce v-au adus?”
„ - Ce v-au spus?
- Că nu se lucrează azi cu publicul.
- Ați văzut mascați în interior?
- Da.”
Potrivit procurorilor români, peste 1700 de persoane din Ucraina, Federația Rusă și inclusiv Moldova au obținut fraudulos, în Câmpulung Moldovenesc, acte de identitate românești. Aceștia își falsificau certificatele de cetățenie română, generate în numele unor consulate ale României, din Chișinău, Sankt Petersburg, Belgrad și Istanbul. Unele erau copii ale unor certificate autentice, dar cu numele sau fotografia schimbate. Altele aveau date reale de înregistrare, însă erau folosite pentru a obține acte pe numele altor persoane.
Străinii obțineau în mod fraudulos codul numeric personal și certificate de naștere românești. Ulterior, pentru a intra în posesia cărților de identitate, foloseau acte fictive de domiciliu, indicând adrese în clădiri în care nu au locuit niciodată.
„Da, veneau în fiecare săptămână însoțiți de alte persoane, se prezentau la gheșeul Primăriei.”
În urma perchezițiilor, patru funcționari sunt suspectați de luare de mită și fals informatic, iar beneficiarii de uz de fals și dare de mită. O acțiune similară a avut loc cu trei zile în urmă, în orașul Săveni, județul Botoșani, unde peste 7.000 de cetățeni ar fi obținut ilegal documente românești.