Utilizatorii Apple sunt îndemnați să își actualizeze cât mai repede dispozitivele, după ce experții în securitate cibernetică au descoperit o vulnerabilitate importantă care ar putea permite hackerilor să intre în gadgeturile lor, scrie știrileprotv.ro.
Așa numitul "AirBorne" permite hackerilor să implementeze programe malware, să copieze datele private sau chiar să asculte conversațiile utilizatorilor de iPhone atunci când sunt conectați la aceeași rețea Wi-Fi ca și dispozitivele lor, ceea ce include locuri publice precum aeroporturi, cafenele sau chiar biroul.
Pentru a ține hackerii la distanță, utilizatorii sunt sfătuiți să actualizeze toate dispozitivele cu cel mai recent software, în special cele conectate prin AirPlay. De asemenea, se recomandă dezactivarea completă a funcției AirPlay dacă nu este utilizată, deoarece aceasta servește drept punct de acces pentru hackeri, care ar putea prelua controlul asupra dispozitivului dumneavoastră, arată New York Post.
Poate fi însă și mai rău, pentru că dispozitivele pe care nu le utilizați în mod activ - cum ar fi o boxă bluetooth - ar putea fi o altă poartă de acces pentru hackeri. „Pentru că AirPlay este acceptat de o varietate atât de mare de dispozitive, există multe care vor necesita ani de zile pentru a fi updatate - sau nu vor fi updatate niciodată", a declarat pentru Wired Gal Elbaz, director tehnologic și cofondator al firmei de securitate cibernetică Oligo din Tel Aviv.
„Și toate acestea din cauza vulnerabilităților unui singur soft care afectează totul" spune el.
Defectele - 23, mai exact - au fost găsite în protocolul AirPlay și în kitul de dezvoltare software (SDK) al Apple, care permite utilizatorilor să transmită fotografii, muzică și videoclipuri între dispozitive.
În timp ce Apple a lansat actualizări de securitate pentru a remedia deficiența în dispozitivele sale, milioane de gadgeturi terțe - de la televizoare inteligente la set-top box-uri și sisteme auto - ar putea fi încă în pericol dacă producătorii lor nu le-au adus softaware-ul la zi.
Aceasta înseamnă că, chiar dacă iPhone-ul dvs. este complet actualizat, o boxă sau un televizor conectat ar putea acționa ca un backdoor – modalitate de pătrundere preferată de hackeri.
„Dacă un hacker poate intra în aceeași rețea cu unul dintre aceste dispozitive, poate obține controlul și îl poate folosi ca punct de plecare pentru a ajunge la orice altceva", a avertizat Elbaz.
De ce nu e suficient suportul Apple
Expertul în securitate cibernetică Patrick Wardle, CEO al firmei de securitate DoubleYou, axată pe Apple, a remarcat, de asemenea, că aceste bombe cu ceas terțe sunt adesea neglijate de utilizatori - și de companiile care le-au creat.
„Atunci când producătorii terți integrează tehnologii Apple precum AirPlay prin intermediul unui SDK, este evident că Apple nu mai are control direct asupra hardware-ului sau asupra procesului de patch-uri", a declarat Wardle.
În consecință, acesta a explicat că, dacă producătorii terți trag de timp - sau renunță complet la actualizări - utilizatorii ar putea fi expuși și ar putea pierde încrederea consumatorilor în întregul "ecosistem Apple".