Cetățenii care călătoresc cu pașaport european vor fi obligați ca începând de miercuri, 2 aprilie, să aibă un permis de călătorie pentru a merge în Regatul Unit. Această autorizație – ETA – poate fi obținută online, prin plata unei sume de 12 euro, care urmează să fie majorată în curând la 19 euro, scrie AFP, transmite hotnews.ro.
De miercuri, cetățenii din aproximativ treizeci de țări europene – inclusiv toți cei din Uniunea Europeană (UE), cu excepția Irlandei – vor trebui să aibă acest permis de călătorie pentru Marea Britanie, țară care a părăsit UE în 2020.
El costă 10 lire (aproximativ 12 euro), preț care va crește la 16 lire (aproximativ 19 euro) din 9 aprilie.
Ce este ETA și cum se obține
Autorizația Electronică de Călătorie (ETA), necesară înainte de plecare și valabilă doi ani, poate fi obținută din aplicația „UK ETA” sau de pe site-ul guvernului britanic, gov.uk. Autorizația este deja obligatorie pentru vizitatorii din afara UE scutiți de viză pentru a intra în Regatul Unit.
Similară cu ESTA pentru Statele Unite, ETA are scopul de a consolida securitatea frontierei, potrivit guvernului britanic.
Solicitantul trebuie să prezinte o fotografie a pașaportului și o fotografie cu chipul său. Cei care aplică pentru obținerea ETA trebuie să furnizeze date biografice și biometrice și să răspundă la câteva întrebări despre cazierul judiciar, astfel încât odată ce au obținut autorizația, aceasta este conectată digital la pașaportul lor.
Procesul durează mai puțin de zece minute, iar autorizația de călătorie, legată digital de pașaport, este de obicei acordată în câteva momente, potrivit Ministerului britanic de Interne.
Cu toate acestea, guvernul britanic recomandă un termen de trei zile lucrătoare pentru un răspuns, în unele cazuri rare existând necesitatea unei verificări suplimentare.
ETA permite șederea în Regatul Unit timp de până la șase luni. Ea permite călătorii nelimitate timp de doi ani, dar cererea trebuie reînnoită în cazul schimbării pașaportului.
În ianuarie, ea a devenit obligatorie pentru cetățenii din aproximativ 50 de țări și teritorii, inclusiv Statele Unite, Canada și Australia. Sistemul a fost lansat în 2023, inițial pentru cetățenii Qatarului, înainte de a fi extins și la alte țări din Golf.
Autorizația de călătorie este necesară și pentru copii și bebeluși, scrie AFP, conform Agerpres.
Cine este scutit de ETA
Aproximativ 1,1 milioane de permise de călătorie ETA au fost emise până la sfârșitul anului 2024, potrivit Ministerului britanic de Interne.
Cu toate acestea, elevii sub 18 ani care vin din Franța într-o excursie școlară sunt scutiți de acest permis de călătorie, la fel ca deținătorii unui pașaport britanic sau irlandez și persoanele cu reședință în Regatul Unit.
Pasagerii care tranzitează pe calea aerului Regatul Unit fără a trece prin controalele la frontieră din Regatul Unit – așa cum este posibil pe aeroporturile Heathrow și Manchester din Londra – sunt de asemenea scutiți de această autorizație.
Însă cei care tranzitează prin majoritatea celorlalte aeroporturi din țară, unde trebuie să treacă prin controale de securitate la aterizare, vor avea nevoie de ETA.
Guvernul britanic a explicat această măsură prin nevoia de „securizare a granițelor” și prin „digitizarea sistemului de imigrație”.
„Extinderea ETA la nivel mondial confirmă angajamentul nostru de a consolida securitatea prin tehnologie și inovare”, a declarat secretarul de stat pentru migrație și cetățenie, Seema Malhotra, în 5 martie, când cererile ETA au fost deschise europenilor.