Romania va expluza un diplomat rus ca raspuns la uciderea dublului spion rus pe teritoriul Marii Britanii. Actiunea face parte dintr-o decizie luata la nivel international.
Pe rând, tari membre ale Uniunii Europene, dar si state precum SUA, Canada si Ucraina au anuntat ca expulzeaza diplomati rusi, dupa exemplul dat de Marea Britanie. Kremlinul sustine ca nu are legatura cu uciderea spionului si ca Putin va raspunde acestei actiuni.
România a anuntat printr-un comunicat decizia de expulzare a unui diplomat al Ambasadei Rusiei la Bucuresti. ”...un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi este obligat sa paraseasca teritoriul Românie”, a anunţat MAE.
Este o decizie luata în acelasi timp cu statele Uniunii Europene, SUA, Canada si alte tari.
“Ne dorim sa avem cea mai buna relatie în ceea ce priveste securitatea si apararea între Europa si Marea Britanie. Aratând solidaritate transmitem un semnal foarte puternic ca ne dorim o astfel de evolutie”, a declarat Teodor Meleşcanu.
“Masuri aditionale, inclusiv mai multe expluzari nu vor fi excluse în urmatoarele zile si saptamâni. Pozitia noastre ramâne una critica la adresa actiunile guvernului rus”, a precizat Donald Tusk.
Statele Unite, Marea Britanie si Ucraina au reactionat si mai dur şi au anuntat cel mai mare numar de diplomati pe care îi vor expluza de pe teritoriile lor. SUA, de pilda, va expulza 48 de agenti de informatii cunoscuti de la consulatul Rusiei în Seattle si alti 12 de la misiunea rusa la ONU.
“Intre variantele pe care România le avea la dispozitie în aceasta perioada foarte tensionata, solidaritatea si coeziunea decizionala înauntru NATO si Uniunii Europene sunt cât se poate de necesare pentru interesele de securitate ale României. În Marea Britanie arma chimica a fost folosita de Federatia Rusa, motiv pentru care trebuie sa existe responsabilitati, ori din punctul de vedere al NATO si UE transmiterea unui semnal de solidaritate este esential într-o astfel de situatie”, este de parere Cristian Diaconescu, analist.
Decizia fara precedent vine dupa ce Marea Britanie a acuzat Rusia ca a folosit o arma chimica numita Novichok în atacul asupra fostului spion Sergei Skripal si a fiicei sale. Neurotoxina ar fi fost dezvoltata de Rusia înca din perioada sovietica. Federatia Rusa a negat însa orice implicare.