Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a declarat că minim 613 persoane au fost ucise atât la punctele de distribuţie a ajutoarelor administrate de Fundaţia Umanitară din Gaza, susţinută de SUA şi Israel, cât şi în apropierea convoaielor umanitare administrate de alte grupuri de ajutor. ONU acuză încălcarea principiilor de imparțialitate și avertizează asupra riscurilor majore, transmite digi24.ro.

GHF foloseşte companii private americane de securitate şi logistică pentru a transporta provizii în Fâşia Gaza, ocolind astfel în mare măsură un sistem condus de ONU despre care Israelul susţine ca le-a permis militanţilor să deturneze ajutoarele. Naţiunile Unite au numit planul nesigur şi o încălcare a regulilor de imparţialitate umanitară. 

„Am înregistrat 613 de persoane ucise, atât la punctele GHF, cât şi în apropierea convoaielor umanitare - aceasta este o cifră înregistrată până pe 27 iunie. De atunci au existat alte incidente", le-a declarat jurnaliştilor, la Geneva, Ravina Shamdasani, purtătoarea de cuvânt a Oficiului Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului. 

GHF a început să distribuie alimente în Fâşia Gaza la sfârşitul lunii mai şi a negat în repetate rânduri că au avut loc incidente la punctele sale de distribuţie a ajutoarelor. 

Dintre cele 613 de persoane ucise, 509 au murit în apropierea punctelor de distribuţie ale GHF, a declarat OHCHR. Citește și: „Fâșia Gaza a devenit mai rea decât Iadul pe Pământ”, spune președintele Crucii Roșii.

OHCHR a declarat că cifra sa se bazează pe o serie de surse, cum ar fi informaţii de la spitale, cimitire, familii, autorităţile sanitare palestiniene, ONG-uri şi partenerii săi de pe teren şi a precizat că verifică informaţii suplimentare şi nu poate oferi încă o detaliere a locurilor în care aceste persoane au fost ucise.

GHF a declarat anterior pentru Reuters că a livrat peste 52 de milioane de mese palestinienilor înfometaţi în cinci săptămâni şi a spus că în cazul altor grupuri umanitare „aproape tot ajutorul a fost jefuit".

Israelul a ridicat blocada de 11 săptămâni asupra Fâşiei Gaza pe 19 mai. 

Armata israeliană a recunoscut luni că civili palestinieni au fost răniţi la centrele de distribuţie a ajutoarelor din Fâşia Gaza, declarând că forţele israeliene au primit noi instrucţiuni în urma a ceea ce a numit „lecţii învăţate". 

Israelul a declarat în repetate rânduri că forţele sale operează în apropierea centrelor pentru a împiedica ca ajutoarele să ajungă în mâinile militanţilor palestinieni Hamas.