Majoritatea țărilor UE au criticat reforma propusă discret de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind cele aproape 400 de miliarde de euro în fonduri regionale, într-o scrisoare obținută de Politico, citat de Rador Radio România, potrivit hotnews.ro.

Cu două săptămâni înainte ca executivul UE să prezinte următorul buget pe șapte ani, pe 16 iulie, 14 guverne ale UE, inclusiv Italia, Spania, Polonia și România i-au atras atenția Ursulei von der Leyen să nu reducă fondurile de coeziune destinate regiunilor mai sărace.

Într-un avertisment concis, de numai o pagină, adresat Ursulei von der Leyen, aceste țări au scris că „doar un buget distinct și robust, precum și o metodologie de alocare bazată pe regiuni […] vor asigura unitate, competitivitate și convergență pe termen lung între regiunile UE”.

Aceste preocupări au fost exprimate și de comisari europeni – inclusiv șeful bugetului, Piotr Serafin, și comisarul coeziunii Raffaele Fitto – care susțin menținerea unui rol puternic al regiunilor în viitorul buget.

Mai multe guverne, europarlamentari și grupuri de lobby se opun ferm planului Comisiei de a contopi fondurile agricole și regionale – care reprezintă la un loc aproximativ două treimi din bugetul de 1,2 trilioane de euro al UE – într-un singur fond pentru fiecare țară în parte.

Executivul UE a apărat noul sistem, argumentând că va duce la o simplificare și o utilizare mai eficientă a banilor blocului.

Va apărea o „Mare și Urâtă Lege”, acuză șefa Comitetului Regiunilor

Dar opozanții se tem că noul sistem le va conferi o putere mai mare guvernelor naționale în detrimentul regiunilor, cele care în mod tradițional gestionau finanțarea locală.

„Am sentimentul neplăcut că din spatele perdelei de fum a simplificării și eficienței va apărea o «Mare și Urâtă Lege» sub forma unui buget UE mai mic și mai firav după 2027”, a scris Kata Tüttő, președinta Comitetului European al Regiunilor, un organism UE care reprezintă autoritățile locale.

Tüttő a reiterat temerile potrivit cărora comasarea fondurilor constituie o stratagemă pentru reducerea pe nesimțite a cheltuielilor.

Semnatarii scrisorii i-au mai transmis lui Von der Leyen că politica de coeziune ar trebui să „reflecte diferitele niveluri de dezvoltare ale regiunilor.”

De la lansarea programului de finanțare regională al UE în anii ’70 majoritatea fondurilor au fost alocate direct de Bruxelles către regiunile mai sărace din Uniune.

Dar există tot mai multe temeri că acest sistem va fi reformat, și guvernele naționale – iar nu Comisia – vor fi cele care vor aloca fondurile de unele singure.

Scrisoarea a fost semnată de Bulgaria, Cehia, Grecia, Spania, Croația, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Slovacia.