La doar 31 de ani lumina distanta, astronomii au identificat o exoplaneta rara de dimensiunea Pamantului, care orbiteaza la o distanta potrivita de steaua sa, si care ar trebui sa fie ospitaliera pentru viata asa cum o cunoastem. Daca presupunerile expertilor se adeveresc, exoplaneta poate avea conditiile propice pentru aparitia vietii, relateaza Science Alert, care citeaza o cercetare publicata in Astronomy & Astrophysics, transmite digi24.ro. 

Cautarea exoplanetelor, care sunt in realitate planete din afara Sistemului Solar, ce orbiteaza in jurul altei stele decat Soarele, este ingreunata de limitarile tehnologiei actuale. Desi acea tehnologie este uimitoare, poate identifica mai bine exoplanete mari decat pe cele mici, pentru ca se bazeaza pe semne indirecte si pe efectele pe care o exoplaneta le are asupra stelei gazda. Peste 5.200 de exoplanete au fost confirmate la momentul publicarii acestui articol, iar mai putin de 1,5% dintre acestea au mase sub cea a doua Pamanturi. Mai mult, doar o mica parte dintre acestea isi orbiteaza stelele la o distanta in care temperaturile ar putea permite apa lichida la suprafata care sa nu atat de fierbinte incat sa se evapore, nici atat de rece incat sa inghete. 

O echipa de astronomi condusa de Diana Kossakowski de la Institutul Max Planck pentru Astronomie (MPIA) din Germania a descoperit o stea pitica rosie din apropiere, pe care au denumit-oWolf 1069. Noua exoplaneta descoperita, avand de 1,36 ori masa Pamantului, a fost numita Wolf 1069b. „Cand am analizat datele stelei Wolf 1069, am descoperit un semnal clar, de amplitudine mica, a ceea ce pare a fi o planeta cu masa aproximativa a Pamantului”, spune Kossakowski. 

„Orbiteaza steaua in decurs de 15,6 zile la o distanta echivalenta cu o cincisprezeme din separatia dintre Pamant si Soare”. Desi Wolf 1069b este de 15 ori mai aproape de steaua sa decat este Pamantul de Soare, radiatia pe care o primeste este de aproximativ 65% din ceea ce primeste Pamantul de la Soare.

La acest nivel, un Wolf 1069b gol, stancos, similar cu Mercur, ar trebui sa aiba o temperatura in jur de -23 grade Celsius. E mult prea rece pentru apa lichida, dar, fara atmosfera, apa lichida s-ar transforma oricum in vapori. Evident, exista mult mai multe criterii care determina daca o planeta poate sustine viata, decat doar apropierea corecta de steaua pe care o orbiteaza. O atmosfera ar putea capta caldura si poate creste temperatura medie, dar ar trebui sa fie o atmosfera placuta si groasa. 

Un camp magnetic global generat intern este rezultatul rotatiei, convectiilor si conductoarelor fluidelor din miezul planetei care transforma energia cinetica in energie magnetica pentru a crea un camp magnetic. Si este posibil ca Wolf 1069b sa aiba unul dintre acestea. 

„Simularile noastre pe computer arata ca aproximativ 5% din toate sistemele planetare care evolueaza in jurul stelelor cu masa mica, cum ar fi Wolf 1069, raman cu o singura planeta detectabila”, spune astronomul Remo Burn de la MPIA. „Simularile dezvaluie, de asemenea, o etapa de intalniri violente cu embrionii planetari in timpul constructiei sistemului planetar, ceea ce duce la impacturi catastrofale ocazionale”. Aceste intalniri ar incalzi exoplaneta, sugerand ca nucleul lui Wolf 1069b este inca topit, ca nucleul Pamantului si, prin urmare, ar putea genera un camp magnetic. 

Expertii au remarcat o problema. „Stii cum aceeasi parte a Lunii este mereu in fata Pamantului? Aceasta se numeste blocare a mareelor ​​si este rezultatul „franelor” gravitationale care sunt aplicate rotatiei unui corp daca acesta se afla pe o orbita apropiata cu una mai masiva”, explica Kossakowski. 

Deoarece zona locuibila a exoplanetelor este atat de aproape de stea, cele cu potential de a sustine viata sunt blocate in functie de maree. Asta inseamna ca pe o parte a exoplanetei este in permanenta zi, iar cealalta in permanenta noapte. Totusi, nu totul este pierdut, concluzioneaza oamenii de stiinta. Cercetarile arata ca astfel de lumi pot fi inca locuibile, in special in zona liniei crepusculare dintre noapte si zi. O harta de temperatura simulata a lui Wolf 1069b arata ca apa lichida este cel mai probabil sa fie prezenta in regiunea aflata direct in fata stelei. 

Din pacate, astronomii sunt nevoiti sa astepte ani de zile pentru a face mai multe cercetari. „Wolf 1069b nu trece intre noi si steaua sa, ceea ce inseamna ca in prezent nu avem cum sa-l cercetam pentru o atmosfera. Probabil va trebui sa asteptam inca zece ani pentru asta”, spune Kossakowski.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.