Responsabili americani si occidentali finalizeaza planurile de impunere a unui plafon la pretul petrolului rusesc, in conditiile in care Banca Mondiala a avertizat ca orice plan va avea nevoie de participarea activa a economiilor de piata emergente pentru a fi eficient, transmite Reuters.
Impunerea unei limite superioare de pret pentru petrolul rusesc vine in conditiile in care se apropie data de 5 decembrie, cand va intra in vigoare un pachet de sanctiuni UE decise la inceputul lunii iunie. Pachetul contine o interdictie totala a importurilor de titei si produse petroliere rusesti transportate pe mare. Aceasta acopera 90% din importurile de petrol din Rusia.
Ce limita de cotatie ar putea fi impusa
Mai multi oficiali au declarat ca nu a fost decisa inca nicio limita de pret, insa o persoana familiarizata cu procesul a spus ca plafonul va fi stabilit in conformitate cu media istorica de 63-64 de dolari pe baril - un nivel care ar putea forma o limita superioara naturala a cotatiei petrolului.
Un astfel de nivel este in concordanta cu declaratiile recente ale secretarului Trezoreriei, Janet Yellen, potrivit carora un plafon de pret in intervalul de 60 de dolari/baril ar oferi Rusiei un stimulent pentru a continua sa produca petrol.
Administratia Joe Biden vede in plafonarea pretului o modalitate de a reduce veniturile din petrol ale Rusiei, o sursa majora de finantare a razboiului sau impotriva Ucrainei, mentinand in acelasi timp fluxul de petrol rusesc si evitand cresterile de pret.
Pretul concret va fi stabilit in urmatoarele saptamani, inainte de introducerea - planificata pentru 5 decembrie - a unui embargo european asupra petrolului rusesc si a restrictiilor asociate privind transportul maritim de petrol si asigurarea acestor incarcaturi.
Un oficial de rang inalt al administratiei Biden a afirmat ca relatarile privind orice interval de pret sunt gresite, dar a refuzat sa ofere detalii.
Oficialii americani au ripostat la un articol al Bloomberg News care cita surse anonime, potrivit caruia ar fi fost fortati sa revizuiasca planurile pentru plafonarea preturilor, cu mai putine tari participante si un nivel de pret mai ridicat.
Unele tari deja au parghii mai bune de negociere
Administratia Biden a declarat constant presei, in ultimele saptamani, ca plafonarea preturilor a dat deja roade, permitand unor tari sa ceara reduceri mai mari de la Moscova.
De asemenea, Bloomberg a relatat ca si Coreea de Sud le-a spus in privat natiunilor G7 ca intentioneaza sa se conformeze, iar oficialii G7 incercau, de asemenea, sa atraga alaturi de ei Noua Zeelanda si Norvegia.
„Casa Alba si administratia pastreaza directia in ceea ce priveste implementarea unui plafon de pret eficient si puternic pentru petrolul rusesc, in coordonare cu G7 si alti parteneri", a declarat pentru Reuters un purtator de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala al Casei Albe, Adrienne Watson.
Yellen a spus presei la inceputul acestei luni ca alianta care a insistat pentru plafonarea pretului include Grupul celor sapte, Uniunea Europeana si Australia si ca „nu incearca sa inscrie alte tari".
„Pentru noi, succesul nu va fi numarul de tari care vor ridica mana pentru a spune `Sustinem ceea ce faceti, facem parte din coalitie`. Nu cautam asta. Ceea ce vrem sa vedem este ca petrolul rusesc continua sa curga in piata si ca tarile se folosesc de parghiile oferite de existenta acestui plafon pentru a negocia preturi mai mici", a adaugat ea.
Diplomatii occidentali spun ca plafonul de pret ofera deja Indiei si altor cumparatori de petrol rusesc o parghie mai buna in negocierile cu Moscova, permitandu-le sa obtina reduceri mari.
„Ar fi frumos"
Ministrul indonezian de finante, Sri Mulyani Indrawati, a declarat pentru Jakarta Post intr-un interviu publicat miercuri ca Yellen i-a spus ca plafonul va fi stabilit la un nivel care sa fie suficient pentru a crea profit, dar nu un „profit supradimensionat".
„Daca ar fi de 60 (de dolari pe baril), asta s-ar potrivi cu adevarat cu bugetul meu. Ar fi frumos", a adaugat Sri Mulyani.
Banca Mondiala a apreciat miercuri ca plafonarea pretului petrolului de catre G7 ar putea afecta fluxul de petrol din Rusia, dar ca este un „mecanism netestat" si ca are nevoie de participarea marilor piete emergente si a tarilor in curs de dezvoltare pentru a fi eficient.
Instituttia a subliniat ca Rusia a declarat ca nu va face comert cu tarile care participa la plafonarea preturilor. Oficialii americani spun ca plafonarea preturilor va fi controlata prin certificate luate de la cumparatorii din jurisdictiile locale.