Planul preşedintelui Donald Trump de a aduce producţia de iPhone-uri în Statele Unite se loveşte de numeroase obstacole legale, logistice şi economice, scrie știrileprotv.ro
Deşi Trump a ameninţat vineri cu impunerea unui tarif de 25% pentru iPhone-urile vândute, dar neproduse în SUA, specialiştii avertizează că o astfel de măsură ar putea avea efecte negative asupra consumatorilor şi pieţei de tehnologie, relatează Reuters.
Trump a declarat că tariful ar urma să intre în vigoare la sfârşitul lunii iunie şi s-ar aplica tuturor producătorilor de smartphone-uri, inclusiv Samsung.
„Altfel nu ar fi corect”, a spus el, adăugând că CEO-ul Apple, Tim Cook, i-a comunicat că planurile de a deschide fabrici în India nu vor afecta exporturile către SUA.
Secretarul Comerţului, Howard Lutnick, a afirmat că milioane de muncitori care ”înşurubează şuruburi mici” ar putea fi înlocuiţi de automatizare în SUA, însă Cook a subliniat că tehnologia robotică necesară pentru o asemenea precizie la scară industrială nu este încă disponibilă.
Din punct de vedere legal, impunerea de tarife doar pentru Apple este complicată. Legea care ar putea fi invocată, International Emergency Economic Powers Act (IEEPA), permite preşedintelui să declare o urgenţă economică pentru a justifica acţiuni comerciale, dar nu prevede explicit tarife pentru companii individuale. Totuşi, administraţia Trump ar putea încerca să folosească această cale.
Specialiştii avertizează că impunerea de tarife doar pentru Apple ar crea un avantaj incorect pentru alţi producători, subminând tocmai obiectivul de relocalizare a producţiei. Un proces aflat în prezent la Curtea de Comerţ Internaţional din Manhattan analizează dacă IEEPA poate fi folosită în mod legitim pentru impunerea tarifelor.
Analistul Dan Ives de la Wedbush estimează că dacă Apple ar muta producţia în SUA, un iPhone ar putea ajunge să coste până la 3.500 de dolari, faţă de aproximativ 1.200 în prezent.
”Este o poveste de basm, imposibilă în realitate”, a spus el.
Chiar şi fără relocarea producţiei, tarifele propuse ar complica lanţul de aprovizionare al Apple şi ar creşte preţurile pentru consumatori.
”Nimic din toate acestea nu este benefic pentru americani”, a concluzionat economistul Brett House, de la Universitatea Columbia.