Donald Trump se simte „deranjat și iritat” de liderul ucrainean, a spus consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, scrie știrileprotv.ro

Publicat:21.02.2025, 08:37

Zelenski trebuie să „își tempereze” criticile la adresa Statelor Unite și să semneze acordul pentru metale rare - a transmis același oficial american.

Președintele ucrainean a discutat la Kiev cu emisarul special de peste Ocean, Keith Kellog. „A fost un pas în direcția corectă”, a precizat liderul țării vecine.

Între timp, vicepreședintele american, JD Vance, a adus din nou în discuție alegerile anulate din România.

JD Vance, vicepreședintele SUA: „Ceea ce am încercat să le transmit prietenilor noștri europeni și cred că sunt prietenii noștri, știu că și președintele Trump crede asta, că prietenia se bazează pe valori comune. Nu împărășești aceleași valori dacă trimiți oameni la închisoare pentru că spun că ar trebui să închidem granițele. Nu ai valori comune dacă anulezi alegerile pentru că nu-ți place rezultatul, și asta s-a întâmplat în România”.

Pe scena celei mai mari conferințe a republicanilor din Statele Unite, vicepreședintele american și-a reluat criticile la adresa liderilor europeni, așa cum a făcut-o în weekend, la Munchen. În timpul discursului, JD Vance a ținut să justifice și discuțiile lui Donald Trump cu Vladimir Putin.

”Președintele Trump este evident foarte frustrat”

JD Vance, vicepreședintele SUA: ”Ce îl face pe președintele Trump să fie un negociator atât de eficient, lucru pe care l-am văzut în privat, este faptul că nu dă nimic la o parte de pe masa negocierilor. Desigur, asta face să explodeze capetele în presa americană, pentru că ei spun: „de ce vorbiți cu Rusia?”. Ei bine, cum aveai de gând să pui capăt războiului dacă nu vorbești cu Rusia? Trebuie să vorbești cu toți cei implicați în lupte dacă vrei cu adevărat să închei conflictul și știu că președintele vrea asta”.

La o conferință de presă, organizată la Casa Albă, consilierul lui Trump pe probleme de securitate națională a venit cu completări, după atacurile recente ale liderului american la adresa lui Zelenski.

Reporter: Președintele (Trump) l-a numit „dictator” pe Zelenski. Îl vede și pe Putin ca pe un dictator?

Mike Waltz, consilierul lui Trump pe probleme de securitate națională: Președintele Trump este evident foarte frustrat în acest moment de președintele Zelenski, de faptul că nu a venit la masa negocierilor, că nu a fost dispus să profite de această oportunitate pe care i-am oferit-o, dar cred că în cele din urmă se va ajunge la această etapă și sper să fie foarte repede”.

Comentariile sale vin după ce Volodimir Zelenski s-a întâlnit la Kiev cu emisarul lui Donald Trump, Keith Kellogg. Conferința de presă pe care cei doi ar fi trebuit să o susțină a fost anulată în ultimul moment. Ulterior, liderul ucrainean a precizat pe rețeaua X, că „întâlnirea a fost una productivă".

Reporter: Care credeți că este principalul mesaj pe care Kellogg trebuie să i-l transmită lui Zelensky astăzi, după toate discuțiile contradictorii de ieri?

Michael Waltz: Să lăsăm tonul mai jos și să semnăm pentru această oportunitate economică. Să semneze acordul”.

Excluderea Ucrainei de la negocierile dintre Statele Unite și Rusia, desfășurate în Arabia Saudită, precum și atacurile virulente, repetate, lansate de către președintele Donald Trump la adresa liderului de la Kiev sunt indicii că Administrația de la Washington forțează plecarea din funcție a lui Volodimir Zelenski, cred unii analiști.

În opinia acestora, șeful statului ucrainean trebuie să plece din cauza pozițiilor sale intransigente legate de un eventual acord de pace cu Moscova, pe care Trump l-ar vrea încheiat cât mai repede cu putință. Și nu este exclusă o tactică a lui Trump de a-l forța pe Zelenski să accepte acordul pentru exploatarea mineralelor rare, așa cum i se impune de la Washington.

Reporter: Aveți încredere că rușii vor negocia cu bună-credință de acum înainte?

Donald Trump: Da, am. Cred că rușii vor să vadă sfârșitul războiului. Și da, chiar cred asta. Dar cred că ei au cărți mai bune, un oarecare avantaj, pentru că au cucerit mult teritoriu".

Surse de la Casa Albă: Ucraina intră automat în NATO dacă Rusia va încălca acordul de încetare a focului

Una dintre garanțiile de securitate pe care Washingtonul le-ar lua în considerare, ca parte a unui viitor acord de pace, ar fi "acordarea automată a statutului de membru NATO pentru Ucraina, în cazul în care Rusia încalcă încetarea focului". Cel puțin așa ar fi declarat mai mulți oficiali din cadrul administrației prezidențiale americane, citați de NBC.

Sir John Sawers, fost șef al serviciilor de informaţii din Marea Britanie:”Nu poți recâștiga la masa negocierilor teritoriile pe care le-ai pierdut pe câmpul de luptă. Dacă va exista o încetare a ostilităților, va fi pe linia frontului actual. Nu va fi un acord perfect. Nu poți avea o înțelegere perfectă după invazia îngrozitoare pe care Rusia a început-o acum trei ani și războiul care a continuat de atunci, dar dacă putem pune capăt acestui conflict sângeros și ne asigurăm că Ucraina rămâne o țară independentă cu propriile sale decizii suverane, acesta este un acord imperfect acceptabil, cred".

Aflat la Bratislava, secretarul general al NATO a subliniat importanța consolidării sprijinului pentru Ucraina.

Mark Rutte, secretarul general al NATO: „Sunt câteva țări care nu cheltuiesc 2% (din PIB pentru apărare) și discut activ și intens cu ele pentru a mă asigura că accelerează demersurile, atingând pragul de 2%. Cred că toate statele trebuie să facă asta până în vara viitoare. Le spun clar: dacă nu răspundeți la apelurile mele, s-ar putea să primiți un telefon de la un domn foarte amabil de la Washington, care însă… să spunem doar că are un termen mai scurt pentru ceea ce vrea să obțină”.

România acordă, în acest moment, în jur de 2,3 la sută din PIB pentru apărare, aproape 43 miliarde de lei.